L'equip d'observadors internacionals d'International Trial Watch que assisteix al judici al procés ha presentat les seves valoracions a la 17a setmana de judici. En aquest comunicat de premsa carrega durament contra la Fiscalia per la seva "concepció poc democràtica pel que fa a l'exercici dels drets fonamentals" (en especial del dret de reunió i manifestació, de la llibertat d'expressió i del lliure exercici de càrrec públic). Els juristes afirmen que aquest tipus d'arguments "poden ser precursores de l'efecte dissuasiu de l'exercici de drets". Apel·len a la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, que denuncia la necessitat de tenir cura en defensar l'exercici de drets fonamentals, "vertebradors dels sistemes democràtics".

En aquest sentit, els observadors critiquen que la Fiscalia argumentés l'existència d'un alçament violent liderat pels acusats, en absència d'episodis violents rellevants (comparant-lo fins i tot amb el 23-F).

D'altra banda, els observadors denuncien que la Fiscalia responsabilitzi els acusats de l'existència de 1.093 ferits (reconeixent per primera vegada que va haver-hi 1.000 ciutadans ferits). Apunten que no es poden imputar als acusats els ferits generats per l'ús de força excessiva per part de les forces de l'ordre, perquè trenca "amb el principi d'individualització de les conductes penalment rellevants".

L'equip d'ITW també carrega contra el president de la sala. Denuncien que la manca de temps per a l’informe final de les defenses suposa una vulneració dels drets de defensa dels acusats. Argumenten que no es pot donar tan sols una hora de temps a les defenses per contrarestar les acusacions, ja que durant el judici s’han aportat 422 testimonis i 16 pèrits, a més a més de molta documentació. S’al·lega, a més, que els acusats no tindran dret a una segona instància i que, per tant, s’hauria de reforçar el seu dret a defensa.

Aquesta setmana l’equip d'observadors internacionals estava integrat per Luisa Morgantini, exvicepresidenta del Parlament Europeu i exmembre del Comitè de Drets Humans del Parlament Europeu a Itàlia; Claudio Paterniti, investigador de l’Associació Antigone ONLUS d’Itàlia i Hans Lagenberg i Dundar Gurses, membres de Fair Trial Watch (Holanda).