El decret llei per tornar a imposar l'obligatorietat de les mascaretes en exteriors podria no comptar amb la majoria parlamentària necessària per tirar endavant. Fonts del PSOE han explicat a la Cadena SER que la proposta aprovada aquest dijous pel Consell de Ministres podria ser tombada per la Cambra Baixa si els socialistes no aconsegueixen el suport suficient per convalidar la mesura. Segons el mitjà, els socialistes necessiten sumar majoria abans del 22 de gener, fet que de moment no està gens assegurat. Mentrestant, però, la norma segueix activa.

Congrés

La llei per reintroduir la mascareta obligatòria al carrer té els dies comptats. Així ho ha assegurat la Cadena SER aquest dijous, el mateix dia que el Consell de Ministres han tirat endavant la mesura i tan sols un dia després que el president Pedro Sánchez ho anunciés a la conferència dels líders autonòmics. Segons ha avançat el mitjà, el portaveu dels socialistes, Héctor Gómez, no va trobar el suport necessari després de contactar ahir amb els grups parlamentaris. Això preocupa greument els socialistes, ja que si la votació al Congrés no tirés endavant abans del 22 de gener, la mesura quedaria sense vigència.

No té suport

Sembla que en aquest cas, Sánchez no compta amb el suport de la ciutadania, de la comunitat científica ni de la resta de partits. D'ençà que Sánchez va anunciar el retorn de la mascareta a l'aire lliure, gran part dels partits polítics amb representació al Congrés han expressat el seu rebuig a la mesura. Alguns, com és el cas del president de la Generalitat, Pere Aragonès, creuen que Sánchez l'ha imposat per "fer veure" que dona resposta a la sisena onada de la covid. D'altres, com Íñigo Errejón de Más País, consideren que la mesura és "absurda" i "inútil" per controlar l'increment de casos, i que "ni un sol expert" la corrobora. 

Torna la mascareta

Avui, el Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària, ha aprovat el reial decret que regula la mascareta en exteriors que entrarà en vigor demà mateix. I la ministra de Sanitat Carolina Darias n'ha resumit els termes: serà obligatòria en la majoria de casos a la via pública per a tots els més grans de 6 anys, amb les úniques excepcions de la pràctica d'esport individual o els espais naturals, com la platja o la muntanya. La titular de Sanitat també ha volgut deixar clar que aquesta obligació estarà present el temps que sigui "imprescindible". Però ha descartat qualsevol altra restricció per part seva.

 

 

Foto principal: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels diputats / Efe