La gran mesura de Pedro Sánchez, i de fet l'única, durant la conferència de presidents d'aquest dimecres va ser el restabliment de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors. Avui el Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària, ha aprovat el reial decret que ho regula, que entrarà en vigor demà mateix. I la ministra Carolina Darias n'ha resumit els termes: serà obligatòria en la majoria de casos a la via pública per a tots els més grans de 6 anys, amb les úniques excepcions de la pràctica d'esport individual o els espais naturals, com la platja o la muntanya. La titular de Sanitat també ha volgut deixar clar que aquesta obligació estarà present el temps que sigui "imprescindible". Però ha descartat qualsevol altra restricció per part seva.

D'aquesta manera, encara que anem sols pel carrer, haurem de dur la mascareta. Les excepcions són les següents, en paraules de Darias: "Esport individual i espais naturals, com la platja o la muntanya, sempre es pugui mantenir la distància d'un metre i mig quan es tracti de persones no convivents". En les preguntes, ha aclarit que encara que estiguem al nucli urbà d'un poble rural, s'haurà de dur. En resum, excepte les dues excepcions, "ara cada cop que sortim al carrer haurem d'anar amb la mascareta". Des del mes de juny passat, només era obligatòria quan no es respectava la distància de seguretat.

 

La ministra de Sanitat ha deixat clar que "es tracta d'una mesura de caràcter temporal, durant el temps imprescindible fins que millori la situació epidemiològica". Ha justificat que s'ha adoptat per "contribuir a la redacció de la transmissió comunitària, donada la seva capacitat de bloquejar l'emissió i recepció d'aerosols". Malgrat les crítiques per la inutilitat de la mesura en espais exteriors, Darias ha citat estudis internacionals que sostenen que eviten la propagació. Però ho ha fet en termes generals, no específicament a l'aire lliure.

Aquesta ha estat l'única restricció pròpiament dita del govern espanyol durant la conferència de presidents. Davant del contrast d'actituds dels governs autonòmics —com Catalunya, que ha estat especialment restrictiva, i Madrid, que no n'ha adoptat cap—, des de La Moncloa tiren pilotes fora. Darias ha reiterat el missatge de Sánchez ahir al Senat: "Bona part dels presidents estan per les recomanacions, per la prevenció". I ha reblat: "La realitat a cada comunitat és diferent i les diferents comunitats autònomes poden adoptar mesures".

Carolina Darias ha volgut enviar un missatge d'"empatia", assegurant que "comprén els sacrificis" que ja ha fet la ciutadania. "Però cal continuar cuidant-nos i fent una crida a la prudència i la cautela", ha conclòs la ministra de Sanitat.

Focus en la vacunació

El gran focus del govern espanyol és intensificar la campanya de vacunació. L'objectiu és arribar abans de cap d'any al 80% de la població entre 60 i 69 anys amb tercera dosi, el 80% d'entre 50-59 anys abans del 24 de gener i el 80% d'entre 40 i 49 anys durant la primera setmana de març. Pel que fa als nens, es buscarà vacunar el 70% amb primera dosi pediàtrica la setmana del 7 de gener i el 70% amb segona dosi la setmana del 19 d'abril. La ministra de Sanitat ha defensat que "Espanya pot aconseguir-ho, perquè ja ho ha fet abans", i ha garantit que "comptem amb vacunes suficients", a diferència de l'inici de la campanya de vacunació.

Fons covid

Davant el reclam de recursos per part dels governs autonòmics, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha recordat que durant l'any 2022 l'executiu central preveu repartir fins a 7.000 milions d'euros per fer front a les seves despeses. Consideren que els recursos ja hi són. Malgrat tot, si s'esgoten, el govern espanyol ha garantit que "si en calen més, n'hi haurà més". Rodríguez ha calmat els ànims: "El govern d'Espanya no escatimarà els recursos que calgui per combatre el virus".