Un manifest signat per una vintena d'intel·lectuals i exdirigents d'esquerres de Catalunya rebutja la presó preventiva de líders sobiranistes, per "injustificada i desproporcionada", i adverteix que "aplicar tractament penal a un problema polític no ajudarà a trobar vies de sortida dialogades".

Amb el títol "aplanar obstacles al camí del diàleg democràtic", el manifest el signen l'exlíder del PSC Raimon Obiols; l'exconseller de Justícia i expresident de Ciutadans pel Canvi (CpC) Josep Maria Vallès; els exdiputats de Catalunya Sí que es pot Joan Coscubiela, Lluís Rabell i Gemma Lienas, i els exidirigents socialistes Laia Bonet i Jordi Font.

També l'ex Síndica de Greuges i exdiputada de CpC Pilar Malla; l'actual rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix; els catedràtics i dirigents de Federalistes d'Esquerres Joan Botella i Victòria Camps; els catedràtics Joan i Marina Subirats; l'exsecretari de Planificació Territorial de la Generalitat i exdiputat de CpC Oriol Nel·lo; i l'escriptor Jordi Amat.

En el manifest, en català i castellà, els signants incideixen en que "la voluntat compartida de superar la situació política que pateix el nostre país i la intenció de construir una societat amb més justícia social i amb més qualitat democràtica ens porten a manifestar la nostra opinió sobre les mesures provisionals de privació de llibertat imposades a dirigents polítics i socials".

El text es refereix a la situació de l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras; l'exconseller d'Interior Joaquim Forn; i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Injustificada i desproporcionada

"Malgrat discrepar de les seves opinions o actuacions polítiques, afirmem que l'aplicació de les esmentades mesures és una decisió criticable per injustificada i desproporcionada, tal com han manifestat experts en dret penal i dret processal i ha denunciat també Amnistia Internacional", subratllen.

Per això, consideren que "aquestes mesures i els motius invocats per aplicar un tractament penal al problema polític que tenim plantejat no serviran per trobar vies de sortida a la situació". "Al contrari -sentencien-, augmentaran els obstacles ja existents en la tasca difícil de recuperar el clima de diàleg social i polític que considerem necessari per al nostre futur col·lectiu".

El text íntegre del manifest i el llistat de promotors és el següent: