El president dels EUA, Barack Obama, comença aquest matí l'agenda de la seva primera visita oficial a Espanya amb una recepció en el Palau Reial a la qual seguirà una trobada amb el Rei Felipe VI, dins d'un programa que s'ha reduït en haver avançat el retorn al seu país pel tiroteig de Dallas. Per tant, una visita que no durarà ni 24 hores, ja que Obama té previst tornar als Estats Units aquest diumenge a la nit, després d'haver acceptat la invitació de l'alcalde de Dallas, Mike Rawlings, per viatjar a la ciutat a principis de la setmana.

El Rei va rebre anit a Obama a la seva arribada a l'aeroport de Torrejón de Madrid procedent de Varsòvia, on va participar en la cimera de l'OTAN, i aquest matí el monarca farà d'amfitrió seu en el Palau d'Orient. Després d'entrevistar-se amb Felip VI, en companyia del ministre d'Afers exteriors, José Manuel García-Margallo, Barack Obama es desplaçarà fins a l'ambaixada dels EUA, on mantindrà una trobada amb els seus funcionaris.

Després serà rebut al Palau de la Moncloa pel president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Segons l'agenda del president nord-americà, després de conversar sobre qüestions d'interès bilateral, del panorama nacional i internacional, tots dos faran una declaració davant els mitjans de comunicació. El seu últim acte oficial a Madrid tindrà lloc a la base aèria de Torrejón, on ha convocat a les tres de la tarda als líders dels tres principals partits de l'oposició, el socialista Pedro Sánchez, el dirigent de Podemos, Pablo Iglesias, i el de Ciutadans, Albert Rivera.

Des d'allí anirà cap a la base naval de Rota a Cadis. Una base d'ús conjunt per Espanya i EUA des de fa més de 60 anys. De fet, Obama es dirigirà a Rota a les tropes nord-americanes i espanyoles d'una base on romanen fondejats des del passat mes de setembre quatre destructors d'EUA integrats en l'escut antimíssils de l'OTAN. Per tant, no anirà a Sevilla com estava previst inicialment i amb aquesta visita acabarà la seva breu estada a Espanya, marcada per la matança de Dallas, on van morir sis policies i l'abast dels quals l'ha obligat a retornar abans al seu país.

Es tracta de la seva primera visita a Espanya, tot just sis mesos abans de deixar el càrrec, i també la primera d'un president nord-americà en 15 anys.