Per Nyholm, eurocorresponsal del diari danès Jyllands-Posten, considera "els presos que són a Catalunya són els veritables europeus". En una entrevista al Preguntes freqüents, el periodista i escriptor ha defensat el caràcter democràtic dels dirigents independentistes empresonats i ha dit que gràcies al seu gest "tindrem una república catalana de manera legal potser d'aquí deu anys".

"La Unió Europea té por que la situació a Catalunya vagi a pitjor. Ha preferit oblidar-se'n i crec que és un error que no es mostri a favor dels valors bàsics europeus", ha afegit Nyholm, que demana una reacció dels líders europeus per afrontar un problema de caràcter polític.

El periodista es mostra optimista amb el paper que hauran d'adoptar les potències europees respecte de la situació dels presos. "Europa no tolerarà que a Espanya hi hagi uns polítics escollits de forma pacifica i democràtica amb sentències de fins a 20 anys de presó", ha afirmat Nyholm, qui diu que quan aquestes sentències s'acabin dictant pot "explotar una crisi".

Pel que fa a la vaga de fam que han iniciat aquest dissabte Jordi Sànchez i Jordi Turull, l'eurocorresponsal ha dit que té "un gran respecte pels dos presos", però ha recordat que és una "decisió arriscada". "Han de ser molt ferms quan arribin els judicis", ha afirmat.

Nyholm també ha tingut paraules per al govern espanyol, del qual ha dit que està "malgastant molta energia política" i a més no actua de manera democràtica ni europea. El periodista és autor d'una de les frases que més han ressonat a les rodes de premsa del Parlament Europeu, quan va respondre a la portaveu que compareixia que "Espanya és un país profundament corrupte i l'únic de la UE amb presos polítics". Nyholm era aquest dissabte a Catalunya per visitar Raül Romeva a la presó de Lledoners, entre d'altres compromisos.