El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va declarar derogada la Constitució espanyola aquest dimecres passat al matí, segons s'ha sabut avui. El nyap monumental es va produir quan el BOE va publicar per error l'epígraf de "[disposició derogada]" a l'encapçalament de la Carta Magna del 1978, com habitualment es posa a les normes que han perdut vigència.

En el mateix nyap, el BOE també va declarar com a "derogades" almenys vuit lleis fonamentals més: la Llei d'Enjudiciament Civil, el Codi Penal, el Codi Civil, el text refós de l'Estatut dels Treballadors, la Llei General de la Seguretat Social, la Llei reguladora de la jurisdicció social, el text refós de la Llei Concursal i la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic. El BOE depèn del ministeri de la Presidència, encapçalat per Félix Bolaños.

Constitució disposicio derogada
Constitució disposicio derogada

L'error, que ha avançat el portal jurídic especialitzat Confilegal, no va ser detectat fins a les 9 de matí de dimecres per la base de dades jurídiques Iberley. Es va posar en contacte llavors amb el servei d'atenció al ciutadà del BOE, i no va ser fins a uns 20 minuts després que es va resoldre l'error i va tornar a donar vigència a la Constitució i a la resta de normes. Ningú ha pogut precisar quant de temps exacte el BOE va deixar els espanyols sense Carta Magna. Segons la base de dades Iberley, no és la primera vegada que el Butlletí Oficial de l'Estat publica l'epígraf de “[disposició derogada]” a normes en vigor.

El BOE també ha estat motiu de polèmica recentment, però no pas per culpa seva. La vicepresidenta Yolanda Díaz, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, van ser les que en aquesta ocasió van provocar el caos al butlletí espanyol, després de modificar les dues en un dia el mateix article d'una llei, provocant una situació insòlita. En concret, es tractava de la llei sobre Infraccions i Sancions a l'Ordre Social (LISOS) que va quedar modificada alhora per la publicació de la llei d'Ocupació, impulsada pel Ministeri de Treball, i la llei Trans, obra del Ministeri d'Igualtat. 

Mentre que la versió de la ministra de Treball inclou el concepte salut en les sancions per l'ordre social, la de la ministra d'Igualtat l'omet, i no se sap encara quina de les dues versions preval, perquè es van presentar en el mateix moment.

A la fotografia principal, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños   EFE