La Policia Local de Santa Coloma de Gramenet està en peu de guerra amb l'alcaldessa Núria Parlon. El cos reclama la promesa electoral socialista: un increment de la plantilla del 20%. Però la tensió ha esclatat després del ple municipal de dilluns on Parlon va perdre els nervis i va arremetre contra els policies que s'havien presentat al ple amb pancartes reivindicant més personal. Ara ja hi ha 112 agents i en tocarien 130.

La situació cada cop és més complicada fins al punt que l'alcaldessa, Núria Parlon, ha hagut de signar avui un decret pel qual obliga a treballar els agents aquest proper diumenge en motiu del Festival Holi a can Zam on es preveu l'assistència de 8.000 persones. "Els serveis mínims es cobreixen amb una indecent quantitat d'hores extra", diu el principal sindicat dels treballadors municipals de Santa Coloma de Gramenet. I des del consistori, el primer tinent d'alcaldessa, Esteve Serrano, assegura: "No hem deixat la seguretat de la mà de Déu".

D'aquest esclat, de les peticions dels agents i el balanç de la feina de la Policia Local, n'han fet un vídeo que ja corre per les xarxes.

 

"Hi havia tensió acumulada i la Núria va esclatar", diu el primer tinent d'alcaldessa de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Esteve Serrano, preguntat per El Nacional per la reacció de Parlon que es veu en el vídeo. Una reacció que arriba no només per les mostres de discrepància dels agents que van anar al ple de dilluns, sinó també per la petició de Ciutadans de dimissió de la regidora de seguretat. De fet, algunes veus apunten una certa bona entesa entre el sindicat de funcionaris i aquest grup municipal, tercera força a la ciutat de Santa Coloma.

Però el que molesta més al cos de la Policia Local és que Parlon els menystingui i digui que són els Mossos d'Esquadra els qui tenen la responsabilitat en la seguretat de la ciutat. "Va ser una intervenció molt desafortunada", explica el portaveu del sindicat Assemblea Democràtica de Treballadors, Ivan Nogales, que en declaracions a El Nacional, remarca que les paraules de Parlon en el ple "han indignat el col·lectiu" i ha provocat "una separació molt gran entre el govern i la Policia Local".

El malestar ve per la manca d'efectius. La reivindicació no és nova, es remunta a l'any 2011 quan en campanya electoral Núria Parlon va prometre un augment del 20% dels agents que els hagués situat en 132 efectius. Però el 2012 el govern de l'Estat decreta la Llei d'Estabilitat Pressupostària en mig de la crisi que prohibeix als ajuntaments contractar personal. La mesura es manté fins al 2017. Tot i que el 2015 s'aixeca parcialment per poder cobrir les baixes.

Des del 2015 Santa Coloma ha perdut els 5 sergents que tenia, tot i que les vacants es cobriran, ho faran amb nous agents que encara estan en formació. Per tant, hi ha una pèrdua d'experiència i formació en seguretat. 

L'any 2017 l'Ajuntament de Santa Coloma fa una primera promoció de 7 places d'agent de policia local que serveixen bàsicament per substituir baixes i jubilacions. Els agents, però, encara estan en procés de formació a l'escola de policia. Aquest 2018 encara no s'ha fet cap promoció però n'hi ha previstes 4 més. Amb aquestes dues promocions es cobreixen les baixes. La resta, el consistori insisteix que té les mans lligades per la Llei d'Estabilitat Pressupostària que "va encotillar i molt les administracions municipals", segons Esteve Serrano. 

Des del 2011 fins ara les baixes s'han anat cobrint amb agents en comissió de servei. Es tracta de policies d'altres municipis, com Sant Pol, Arenys, Canet o Torroella de Montgrí, que poden treballar durant dos anys, com a màxim, en altres destinacions. En el cas de Santa Coloma, però, alguns han arribat fins als 6 anys. Actualment hi ha 5 agents en aquestes condicions, però, n'han arribat a haver-n'hi 12. 

Els últims anys han estat aquests agents els que han cobert les baixes i jubilacions. 

L'últim punt de malestar és el decret que ha signat Parlon avui mateix i que obliga la plantilla de la Policia Local a no fer festa aquest diumenge davant el Festival Holi. I això ha provocat un altre vídeo on es compara l'alcaldessa de Santa Coloma amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que també corre per xarxes i whatsapps.

 

Alarma injustificada

Esteve Serrano admet que falten agents i que no s'ha incrementat la plantilla, però remarca que estan en camí diverses millores com nous vehicles, la millora de les telecomunicacions i de la centraleta del 092. Durant els anys de crisi, diu el tinent d'alcaldessa de Santa Coloma, s'han prioritzat les polítiques econòmiques i d'ocupació, l'espai públic i l'atenció a les famílies. Ara bé, Serrano assegura que "s'està generant una situació d'alarma a la ciutadania", injustificada, per interessos partidistes. 

Serrano diu que des del 27 de març han crescut el nombre de baixes a la Policia Local, però el sindicat nega que hi hagi més baixes. Asseguren que hi ha les mateixes que el mes de gener i que no estan fent baixes intencionades. 

Tot queda pendent ara d'una reunió el proper dia 19 que tindran els sindicats amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.