La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha exigit que la Generalitat assumeixi les competències que li pertoquen en educació i que actualment estan assumint els municipis, especialment les referents a escoles bressol, escoles de música, escoles d'adults i educació especial. "Ara és el moment que la Generalitat assumeixi les responsabilitats que li corresponen", ha afirmat amb contundència Marín en el discurs inaugural del XXX Fòrum Local d'Educació, tot recordant que l'educació és essencial per a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

Sumar esforços

Marín ha apuntat que el que cal és "sumar esforços", però ha volgut deixar clar que les competències en aquest sector li corresponen a la Generalitat, tal i com fins i tot ha confirmat una sentència judicial. La Diputació, doncs, hauria "substituït" la Generalitat en un àmbit que no li corresponia, i ha exigit que el govern català "torni amb força" a l'àmbit educatiu i que "passi de la teoria a la pràctica" en aquest camp. Malgrat tot, ha afirmat que "és optimista" sobre la resolució del conflicte de competències perquè ja hi ha una comissió treballant-hi. I apunta que si la Generalitat destina més despesa a educació, les diputacions es podran centrar en impulsar dinàmiques de renovació pedagògica. Fins i tot ha afegit que espera que el govern de Sánchez es posi en marxa aviat i que Torra s'estabilitzi a la Generalitat sense convocar eleccions perquè "els polítics ens podem dedicar a governar i a fer la nostra feina".

Un Fòrum per promoure la renovació educativa

El Fòrum Local d'Educació, que arriba enguany a la seva 30 edició, és un punt de trobada entre responsables educatius dels ens locals i experts en educació. L'objectiu és analitzar quin paper poden jugar els ens locals en la millora de l'àmbit educatiu, tot considerant que des de les entitats locals, les més properes al ciutadà, s'està més ben situat per promoure l'equitat, tal i com ha recordat Alfredo Vega, president delegat de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona. En el Fòrum hi participen desenes de responsables polítics municipals, però també estudiosos de l'educació com el filòsof Joan Manuel del Pozo, els responsables de la Fundació Jaume Bofill i directius de diferents escoles i col·lectius que aposten per la renovació pedagògica.