El president de la Xunta i del PP gallec, Alberto Núñez-Feijóo, ha aconsellat aquest dissabte al candidat a la Presidència espanyola, Pedro Sánchez, que torni "a la casella de sortida" per asseure's parlar i canviar el guió de les negociacions per a la investidura perquè l'actual, segons ell, és "letal" per a la democràcia i els espanyols.

El president autonòmic ha avançat que dimarts està previst que mantingui una conversa amb Pedro Sánchez, al que, a més de traslladar-li els diferents problemes que afronta la seva comunitat com els dubtes de les empreses electrointensives o la continuïtat de la central tèrmica d'As Pontes, li dirà, si el líder socialista li ho demana, què en pensa de la "fugida cap a l'abisme" que creu que ha pres "en mans dels independentistes".

Segons l'opinió de Núñez-Feijóo seria bo que Sánchez "desfés" tot allò que ha fet fins ara i que tornés "a la casella de sortida" per poder parlar, que creu que és "exactament el contrari del que ha fet el PSOE" fins ara.

Si li pregunta, li demanarà també que canviï de full de ruta perquè el guió que ha pres és, segons el president gallec, "letal per a la democràcia espanyola i per als espanyols".

Finalment li aconsellarà a més a més que "deixi d'abraçar-se amb Podemos i deixi de posar-se en mans de Junqueras i Puigdemont, i que s'abraci a la Constitució perquè la majoria dels espanyols" estan a favor d'ella.

Ximo Puig demana al PP que ajudi a formar govern

Per la seva part, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest dissabte que "tots els partits s'han de sentir concernits" en la tasca de conformació de Govern i ha lamentat que, segons el seu parer, "les dretes hagin abandonat des del primer moment la seva obligació de facilitar la governança".

A preguntes dels periodistes en el lliurament dels premis de turisme organitzats per la Cadena Ser, Puig ha insistit que "totes les negociacions tenen el seu temps", i ha realitzat una crida a la resta de formacions perquè les facilitin.

D'altra banda, ha negat que existeixi "batussa" entre els governs regionals i ha considerat que el PSOE "actua de forma correcta" en la seva tasca de donar sortida a la situació de bloqueig que pateix Espanya.

"Pel que han dit altres partits, no hi ha cap altra sortida. Així que dins del marc de la Constitució es pot i s'ha de treballar amb les circumstàncies que els ciutadans han determinat", ha postil·lat.

Lambán, per un acord amb el PP

Per al president aragonès, el socialista Javier Lambán, que ha expressat en repetides ocasions la seva disconformitat amb la negociació entre el PSOE i ERC, dilluns vinent és una data important, ja que Pedro Sánchez es reunirà per separat amb el president del PP, Pablo Casado, i la líder de Cs, Inés Arrimadas, a qui, una vegada més, ha demanat "sentit d'Estat" perquè el Govern no depengui de forces independentistes.

"Aquests dos partits tenen l'oportunitat que en la pròxima governabilitat d'Espanya l'independentisme sigui irrellevant", ha subratllat en declaracions als mitjans, facilitades a Efe pel partit, abans de participar en el centenari de l'agrupació socialista d'Uncastillo (Saragossa).

Com a argument, i com ja va apuntar aquest divendres, ha recordat que fa tres anys el PSOE, en un gest de "responsabilitat" i "patriotisme", va permetre que Mariano Rajoy formés govern per evitar unes terceres eleccions.

Ara que la situació és similar però a la inversa, ha reclamat al PP i a Cs que demostrin aquesta mateixa responsabilitat de la que, al seu parer, va fer gal·la el PSOE, encara que Pedro Sánchez s'hi va negar, i facilitin la investidura.

A més a més, ha mostrat el suport "total" del socialisme aragonès a Pedro Sánchez i ha confiat que aviat hi hagi un Govern a Espanya i no es repeteixin les eleccions, ja que, segons les seves paraules, aquesta seria "la pitjor de les solucions".

Sobre les negociacions entre el PSOE i ERC, Lambán està "absolutament convençut" que la governabilitat s'ajustarà a la Constitució, encara que aquesta setmana ja ha mostrat el seu rebuig a què el Govern d'Espanya depengui d'ERC. "Tothom sap quin és la meva opinió i a més està molt compartida dins del PSOE", ha afegit.