L'economista Ramón Tamames ha estat el protagonista d'aquesta setmana ja que, durant dimarts i dimecres, va ser el candidat de Vox de la moció de censura presentada contra Pedro Sánchez. La moció estava destinada al fracàs ja que no tenia el suport suficient i, finalment, els pronòstics es van complir amb 53 vots a favor (Vox i l'exdiputat de Cs Pablo Cambronero), 91 abstencions (PP i els exdiputats d'UPN) i 201 vots en contra (PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Més País, Compromís i Cs, entre altres). El debat de la moció va arrencar dimarts a les 9 del matí amb els discursos del líder de Vox, Santiago Abascal, i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A mig matí va arribar el torn de Tamames, que va tenir l'oportunitat de llegir el discurs que s'havia preparat i que, uns dies abans, s'havia filtrat.

Si bé s'hi van introduir modificacions, el fons era el mateix. El discurs de Tamames és conegut i tothom ha tingut l'oportunitat de conèixer el seu contingut des del moment en que es va filtrar. Ara bé, per si algú encara no l'ha llegit ara té l'oportunitat de comprar-lo en versió llibre.

llibre tamames discurs moció censura
Portada del llibre de Ramón Tamames

El mateix dia de la votació

El discurs filtrat es pot comprar en format llibre des d'aquest mateix dimecres després de la votació i porta per títol Per una Espanya de tots. El preu és de 4,80 euros i, per ara, només es pot adquirir en versió digital. Una pràctica coneguda entre els periodistes és rebre els discursos polítics un cop s'han pronunciat (es fa per facilitar la feina dels professionals del sector), però el que és novetat és el format llibre. L'editor és Javier de Juan y Peñalosa, el qual té una editorial anomenada JdeJ.

El text que acompanya l'anunci del llibre, que està a la venda a Amazon, el defineix com un "complet anàlisi per a la renovació de la vida política i social, és a dir el nostre millor futur". "El discurs, defensat al Congrés, i que es reprodueix textualment, ha estat elaborat des d'una visió independent, amb gran riquesa de dades que conformen un anàlisi crític, valent i esperançat per a la reconstrucció d'una Espanya on tots hi tinguem cabuda", indica el text de reclam. A més a més, al llibre, Tamames hi ha afegit una espècie de pròleg on explica i resumeix els punts fonamentals del seu discurs.

De què ha servit el debat?

La moció de censura de Vox va fracassar, però el debat també ha servit a l'executiu espanyol per mostrar cohesió interna després de mesos de confrontació, especialment amb motiu de la reforma de la llei del 'només sí és sí'. Yolanda Díaz va elogiar ministres de Podem i del PSOE en una llarga intervenció de resposta a Tamames fruit de l'estratègia de la Moncloa per donar protagonisme a la vicepresidenta segona. El fet que Sánchez deixés aquesta rèplica en mans de Yolanda Díaz -tal com va fer el 2020, quan va cedir part del protagonisme a l'aleshores vicepresident Pablo Iglesias- va permetre que dimarts la vicepresidenta desplegués un discurs que s'ha interpretat com la pre-presentació de la plataforma Sumar que Díaz oficialitzarà a Madrid el pròxim diumenge 2 d'abril.