La UDEF, la Unitat de Delinqüència econòmica i Fiscal de la policia espanyola, ha aconseguit documentar el delicte de suborn en la causa de la caixa b del Partit Popular (PP). La línia d'investigació sobre el suborn es va descartar fa 5 anys per falta de proves, segons assegura El País.

Tot i que s'havia abandonat aquesta línia, ara s'ha reactivat després dels indicis que han sorgit d'altre trames corruptes on hi ha implicat el partit de Pablo Casado (Operació Kitchen o cas Lezo). Els agents de la UDEF han detectat un "conjunt d'irregularitats" que vinculen adjudicació d'obra pública amb pagaments al partit.

Adjudicació de tres projectes

Els informes de la UDEF i el jutge instructor José de la Mata conclouen que s'aprecia "una correlació objectiva, subjectiva i temporal" entre l'adjudicació de tres projectes per part d'entitats públiques a l'empresa Degremont i els presumptes pagaments efectuats per responsables d'aquesta companyia al PP, apunta el citat mitjà.

Per primera vegada, s'han aconseguit indicis suficients que connecten les donacions dels empresaris al partit amb els contractes d'obres públiques.

Fa sis anys els agents de la UDEF es veien obligats a escriure un informe que deia que no era possible "establir una vinculació directa" entre els pagaments milionaris al partit i les adjudicacions. Per imputar algú calia documentar qui pagava, qui rebia, quant i a canvi de què. 

No va ser fins el 2017, quan hi va haver canvi d'instructor del cas, que es va decidir reobrir aquesta línia d'investigació (el suborn) gràcies a l'aparició d'elements nous que permetien seguir indagant.

La UDEF centra les seves sospites de l'existència de suborn en tres adjudicacions: el Canal d'Isabel II, l'Ajuntament de Madrid i l'Entitat Pública Empresarial del Sòl (SEPES).