El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha imputat un nou delicte d'administració deslleial a l'expresident de BBVA Francisco González per, suposadament, utilitzar l'entitat per obtenir informació sobre una finca que estava interessat en comprar a títol personal, al mateix temps que ha citat com investigat al director de comunicació del banc, Paul García Tobin, en el marc de la macrocausa sobre els negocis del comissari José Manuel Villarejo.

García-Castellón ha atribuït a González aquest nou delicte "en haver utilitzat recurs de l'entitat per al seu ús exclusivament personal". "En concret, la utilització de recurs per valorar l'adquisició d'una finca a títol privat", ha indicat, en una interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press.

Administració deslleial

El titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 ha atès així la petició realitzada per la Fiscalia Anticorrupció en un escrit del passat 8 de juliol on atribuïa a González un presumpte delicte d'administració deslleial "per haver utilitzat recursos" de BBVA "per al seu ús exclusivament personal", amb referència a una valoració encarregada per a l'adquisició d'una finca títol privat.

Els fiscals Miguel Serrano i Alejandro Cabaleiro també van demanar al magistrat que cités una altra vegada l'exdirectiu de l'entitat financera, si bé García -Castelló s'ha limitat a informar González del seu dret a declarar, "si l'estima oportú", sobre aquest nou delicte.

A més, el jutge ha accedit a una altra de les qüestions plantejades pel Ministeri Públic en citar García Tobin com investigat per "la seva presumpta participació en un delicte contra l'administració de justícia per encobriment respecte del senyor González".

En aquesta peça número 9 del cas Tándem, s'investiguen els serveis contractats per BBVA a CENYT --vaixell insígnia del grup empresarial de Villarejo-- per a diferents projectes almenys entre 2004 i 2017. Per aquests treballs, el banc hauria pagat al comissari més de 10 milions d'euros.

A mitjans de 2019, el jutge va acordar la imputació tant del BBVA com de Francisco González en una causa en la qual figuraven com investigats altres exdirectius del banc, com l'excap de Seguretat Julio Corrochano, o l'exconseller delegat Ángel Cano. A ells i a altres càrrecs se'ls investiga per presumptes delictes de suborn actiu i descobriment i revelació de secrets.

El jutge considera que els treballs encarregats suposadament per BBVA a l'empresa de Villarejo entre 2004 i 2017, van suposar una "reiterada ingerència" en els drets de les persones "mitjançant l'accés a les seves comunicacions, seguiments personals o l'accés a la seva documentació bancària".

 

Foto principal: L'expresident del BBVA Francisco González / Europa Press