L'Audiència Nacional ha decidit citar en el marc de l'Operació Tàndem com a persona jurídica investigada a la filial d'Iberdrola, Iberdrola Renovables. Ho fa per la presumpta contractació irregular d'empreses del comissari jubilat José Manuel Villarejo per haver-li fet encàrrecs sobre l'anomenat projecte Wind. 

En concret, el jutge Manuel García Castellón atribueix un presumpte delicte de suborn a Iberdrola Renovables per, suposadament, haver contractat Villarejo per dur a terme una investigació sobre l'empresa suïssa Eòlica Dobrogea amb la qual Iberdrola es va aliar i tenien projectes en comú a desenvolupar a Romania.

D'aquesta forma, el magistrat demana a la companyia que esculli representant, procurador i advocat.

Anticorrupció ja demanava la seva imputació

La decisió arriba pocs dies després que la Fiscalia Anticorrupció sol·licités que se cités com a investigada a l'empresa Iberdrola Renovables per, presumptament, haver investigat els seus rivals a través dels serveis de José Manuel Villarejo. Aquest divendres, doncs, ja ha transcendit que el jutge cita a la filial d'Iberdrola.

En l'escrit del magistrat, es considera que hi ha indicis que apuntarien que la companyia elèctrica va contractar l'excomissari a finals de l'any 2011 a través del que llavors era el director de Seguretat d'Iberdrola. En aquella època, Villarejo encara estava en actiu dins del Cos Nacional de la Policia espanyola. La investigació que se li va traslladar sobre la societat suïssa Eòlica Dobrogea va acabar amb diversos procediments que van enfrontar les dues empreses i que es van resoldre favorablement per Iberdrola a través d'un procediment arbitral.

El jutge afegeix que a la causa consta una factura de Cenyt, empresa de Villarejo, dirigida a Iberdrola per import de 29.500 euros que tindrien a veure amb serveis de suport i logística de seguretat per a personal de Romania. Un dels qüestions que expressa el magistrat és sobre la diligència emprada en la contractació dels serveis de Villarejo, ja que creu que hi ha "omissions rellevants" en aquesta matèria.

D'altra banda, l'Audiència ha acordat el sobreseïment per a Juan Antonio del Olmo, exdirectiu d'Iberdrola. L'entitat s'havia querellat contra ell per un presumpte delicte de falsedat en document privat i la justícia considera que els fets ja han prescrit.

Aquesta imputació arriba dues setmanes després que el jutge García Castellón també decidís citar com a investigat al president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, i a uns altres tres directius de l'elèctrica. El motiu de la declaració també té a veure amb els contractes d'Iberdrola amb l'empresa Cenyt, treballs que s'haurien encarregat des del 2004 i fins al 2017, presumptament.

 

Imatge principal: Porta de l'Audiència Nacional. ACN.