Una gran lona ha aparegut aquest dimarts cobrint un edifici proper a la seu del PSOE fent ironia del govern de coalició i apuntant que EH Bildu i ERC també en formen part. Concretament, en el cartell penjat al número 24 del carrer Ferraz apareixen el portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, i el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, juntament amb membres de l'Executiu espanyol i sota el lema: "La coalició de govern segur que els desitja feliç 2023". La resta de rostres que surten a la lona són el de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Enmig de tots, hi ha el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Darrere d'aquesta acció, que ha coincidit amb el Dia dels Sants Innocents, hi ha les Noves Generacions del Partit Popular. L'organització juvenil ha compartit el vídeo on surt el cartell, afirmant que el govern "brindarà per una Espanya més dèbil i submisa" i demanant que "no es compleixin els seus desitjos". 

La seva presidenta, la diputada del PP Bea Fanjul, també ha reaccionat a la pancarta i ha assegurat que Espanya "amb Pedro Sánchez no està per bromes ni tan sols el 28 de desembre" o "una mica sí". "Tant de bo sigui l'últim any que 'ens felicita' la coalició del govern espanyol", ha subratllat, fent ressò del vídeo de les Noves Generacions del PP

bea fanjul
bea fanjul

Crítiques a les xarxes cap a les Noves Generacions

Tanmateix, la jugada de les Noves Generacions del PP no ha acabat de sortir bé. Alguns usuaris han aprofitat per buscar a l'hemeroteca i recordar els pactes que els populars han fet al capdavant del govern amb els partits catalans i els bascs. Entre altres, han recordat l'acord entre José María Aznar i Jordi Pujol l'any 1996 o el que va fer l'alcalde de Vitòria Javier Maroto amb Bildu el 2013.

Aquesta lona a Madrid ha arribat només un dia després de l'anunci de les mesures del pla anticrisi acordat pel govern espanyol. Des del PP es van mostrar crítics, assegurant que les accions arribaven "tard" i que "es quedaven curtes". La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, va apuntar que el seu grup ja feia temps que demanava aplicar rebaixes fiscals i que, en cas d'haver-se adaptat quan ho van proposar, hauria suposat "un estalvi de 300 milions d'euros al cistell de compra". Entre les mesures de l'Executiu, hi ha un xec de 200 euros per les famílies amb ingressos inferiors als 27.000 euros, la congelació dels preus dels lloguers i l'eliminació de l'IVA a aliments bàsics. Precisament, Gamarra va mostrar disconformitat amb la rebaixa de l'IVA perquè no s'aplica a productes com la carn, el peix, les conserves o l'aigua.