La nova líder de l'oposició a Nova Zelanda i candidata laborista a les properes eleccions generals del 23 de setembre, Jacinda Ardern, ha estat víctima de comentaris masclistes tan sols 24 hores després d'accedir al càrrec.

Ardern, de 37 anys, va ser escollida líder del partit després que el seu antecessor al càrrec, Andrew Little, dimitís només set setmanes abans de les eleccions generals. Durant les primeres hores al capdavant del partit, Ardern ha concedit diverses entrevistes que, lluny de centrar-se en els seus mèrits com a política, han estat eclipsades pel debat de la maternitat. 

"La pregunta de si vol tenir fills és una pregunta legítima. Si ets un empresari també ho necessites saber perquè legalment has de pagar una baixa per maternitat. Així que la qüestió és, està bé que una primera ministra pugui agafar una baixa de maternitat mentre és al càrrec?", ha preguntat el jugador de criquet Mark Richardson en una entrevista de ràdio.

Ardern ha qualificat la pregunta de "totalment inacceptable". "Són les dones que decideixen quan volen tenir fills i això no hauria de predeterminar si obtenen una feina o si tenen oportunitats laborals", ha reblat la líder de l'oposició a Nova Zelanda.

Aquests comentaris també van transcendir a les xarxes socials, on es van criticar els prejudicis sobre les dones i el fet de presentar-les com a "mares" en comptes de ressaltar altres aspectes de la seva vida. De fet, les qüestions a les quals s'ha hagut d'enfrontar Ardern no han estat plantejades a altres líders com el president de França, Emmanuel Macron, que tampoc té fills.