Mica en mica la maquinària del nou Govern es va acabant de posar en marxa. L'exèrcit que ha de conformar l'estructura de l'executiu, més enllà de la teranyina del sottogoverno, ja resolta i explicada en aquest article, hi havia pendent la designació d'altres alts càrrecs d'ens públics depenents de la Generalitat, així com dels delegats territorials. A la reunió d'aquest dimarts, la tercera oficial del nou govern Aragonès, hi ha hagut una nova tongada de nomenaments, entre els quals destaquen noms com Xavier Trias, Miquel Buch o Bernat Solé

Trias, a l'ICS

L'exalcalde de Barcelona serà el nou president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut, que és el màxim òrgan de govern d'aquesta institució. Un càrrec que fins ara exercia Adrià Comella. Trias ha estat vinculat a l'ICS al llarg de tota la seva trajectòria professional, com a metge pediatre a  l'Hospital Infantil Vall d'Hebron. Entre els anys 1984 i 1988 va ser director de l'organisme. Va deixar de ser-ho per assumir la responsabilitat de ser conseller de Sanitat del govern Pujol. 

Buch, a Infraestructures

Qui també torna a escena és l'exconseller d'Interior, Miquel Buch, que a partir d'ara serà el nou president d'Infraestructures de Catalunya, un òrgan que depèn de la conselleria d'Economia i Hisenda, en mans de Junts. El seu nomenament s'ha conegut just l'endemà que transcendís que la Fiscalia li demana sis anys de presó per haver permès que un escorta de Puigdemont seguís cobrant de la Generalitat. Buch va ser cessat el setembre de 2020 per l'anterior president, Quim Torra, per la polèmica actuació dels Mossos d'Esquadra per sufocar les mobilitzacions contra la sentència de l'1-O. Anteriorment havia estat alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis. Compta amb més de deu anys d'experiència a l'empresa privada en l'àmbit d'assessorament fiscal, laboral i assegurances. 

Solé, delegat a Lleida

Durant els seus últims mesos com a conseller de Torra, Buch va coincidir amb Bernat Solé, que va entrar el març de 2020 substituint Alfred Bosch, que va haver de plegar per l'escàndol de presumpte assetjament d'un dels seus homes de confiança. Ara fa sis mesos, Solé va ser inhabilitat pel TSJC per la seva participació activa amb el referèndum quan era alcalde d'Agramunt. Com que la sentència no era ferma, va seguir exercint el càrrec. Aquest matí, ha estat designat delegat territorial de la Generalitat a Lleida. La resta de delegats territorials nomenats avui són els següents: 

  • Antoni Morral i Berenguer delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona
  • Albert Salvadó Fernandez, delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre 
  • David Alquézar Claramunt, delegat territorial del Govern de la Generalitat al Penedès
  • Laia Cañigueral i Olivé delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona
  • Rosa Vestit i Villegas delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central 
  • Ricard Pérez Llordes delegat territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran
  • Teresa Pallarès Piqué, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona 

A la imatge principal, Buch i Trias en un acte de Junts. / Carles Palacio