Així com el president tria el seu propi pinyol, més enllà de les cares conegudes del nou Govern, hi ha un exèrcit d'escuders que apuntalen cadascun els consellers. Són la seva mà dreta, els secretaris generals. Com a segona autoritat de les conselleries, assumeixen les funcions de coordinació interna, administració del personal, elaboració del pressupost, control de la despesa, suport jurídic i gestió dels recursos materials i tècnics. 

Sense paritat a la segona línia

Si en el cas dels consellers, la majoria són dones, la paritat desapareix a la segona línia. Al nou executiu de Pere Aragonès hi ha sis secretàries generals i vuit secretaris. 

Durant la passada legislatura, pràcticament tots els càrrecs nomenats aquests dies, ja havien exercit de secretaris generals en altres conselleries. Ara, salten de departament, seguint l'intercanvi de carteres que s'ha produït entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. La teranyina que sustenta el Govern, doncs, segueix en les mateixes mans però amb moviment de fitxes. 

Un rullista amb Puigneró

A l'ombra del nou vicepresident Jordi Puigneró, de Junts, s'incorpora Ricard Font, home de la màxima confiança de Josep Rull. Al seu costat havia exercit de secretari general d'Infraestructures, quan Rull ocupava la conselleria de Territori. Durant l'etapa del govern Torra, Font ha estat president de Ferrocarrils de la Generalitat. És llicenciat en Ciències Jurídiques per la Universitat de Girona, compta amb un postgrau en Dret Urbanístic i un màster en Dret del Territori, Urbanisme i el Medi Ambient i Administració de Societats i Cooperatives.

De Bargalló a Vilagrà

Al costat de Laura Vilagrà, flamant nova consellera de la Presidència en nom d'ERC, se situa l'exmà dreta de Bargalló al departament d'Educació, Núria Cuenca. La tasca que fins ara havia desenvolupat en l'àmbit de l'ensenyament el farà en una de les conselleries de major rang. És llicenciada en Dret per la UPF i té un postgrau en Administració electrònica i Màster en Dret de la societat de la Informació. Està especialitzada en dret i contractació pública. 

Del nucli de Trias a Giró

El conseller d'Economia, Jaume Giró, independent escollit per Junts, ha designat secretari general un vell conegut al partit, Jordi Cabrafiga, que des de setembre passat treballava a les ordres de Ramon Tremosa a la conselleria d'Empresa. Abans havia format part de l'equip de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona, fins que va passar a ser cap de gabinet a Governació, primer i a Presidència, després, amb Elsa Artadi. Enginyer Tècnic Informàtic, va ampliar estudis a ESADE i l'IESE. Al sector privat ha treballat a Hewlett Packard, T-Systems i Barcelona Activa. 

Un veterà d'ERC a Interior

Un altre veterà, en aquest cas de les files d'ERC, que canvia de funcions però manté el rang és Oriol Amorós. Amb el nou govern Aragonès ocupa una de les secretaries generals més calentes, la d'Interior, al costat de Joan Ignasi Elena. A la legislatura passada exercia el mateix càrrec al Departament de Treball, Afers Socials i Família, centrat en l'acollida d'immigrants i la violència masclista. Anteriorment havia desenvolupat la funció de secretari d'Immigració i d'Igualtat. És enginyer tècnic agrícola i té dos postgraus, un en Economia Agrària i UE i l'altre en Funció Gerencial a les Administracions Públiques.

Experta en gestió pública amb Argimon

Qui també ve d'una llarga trajectòria al govern és la nova secretària general de Salut, Meritxell Masó. A partir d'ara treballa colze amb colze amb el conseller Josep Maria Argimon. Fins ara ho havia fet amb Meritxell Budó a Presidència i abans en múltiples àrees com Governació, Administració i Funció Pública o cap de servei del Departament d'Interior. És llicenciada en Dret i master en Dret Públic i Organització Administrativa. 

Del Parlament a Empresa

Amb el salt al Govern, l'expresident del Parlament, Roger Torrent, s'ha endut l'equip que l'acompanyava a la cambra catalana. Oriol Sagrera, que era el seu cap de gabinet, és l'actual secretari general a Empresa. És jurista i ha col·laborat amb diversos despatxos d'advocats fins que l'any 2015 el van nomenar Cap de Relacions Institucionals del Departament de Justícia.

De Justícia a Ensenyament

Precisament de Justícia ve la nova secretària general d'Ensenyament, Patrícia Gomà. El que durant el govern Torra feia amb Ester Capella ho farà amb Josep Cambray. És advocada, professora de dret a la Universitat Rovira i Virgili i consultora a la UOC.

Un advocat a Justícia

La tasca que Gomà desenvolupava la fa des d'ara Joaquim Clavaguera, nomenat a proposta de Junts home de confiança de la nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Entre d'altres és soci fundador del despatx d'advocats Berlialegal i va ser director general d'Execució Penal. 

A Universitats, l'ex cap de gabinet de Recoder

La número dos a Universitats i Recerca és Esther Morales, que al llarg de l'última dècada ha estat subdirectora general de gestió econòmica en aquest àmbit. Va ser cap de gabinet de Lluís Recoder quan aquest era conseller de Territori. 

Torna la dos de Munté a Benestar

La nova secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés, té experiència en aquest càrrec, el va exercir amb el govern Mas, entre 2011 i 2015, amb els consellers Cleries i Munté. Ara farà el mateix sota la direcció de Violant Cervera. És llicenciada en dret i ha ocupat diversos càrrecs a l'administració. 

La mà dreta de Ponsatí passa a Exteriors

A la secretaria general d'Exteriors hi ha aquesta legislatura Lluís Baulenas, que des de setembre de 2020 havia fet aquestes funcions a Cultura. És Llicenciat en Ciències Biològiques i catedràtic en matemàtiques. Entre 2017 i 2018 va ser mà la dreta de Clara Ponsatí a la conselleria d'Ensenyament, durant la preparació i celebració de l'1-O. 

Estirant el fil lila de Dolors Bassa

Com a copilot a la nova conselleria d'Igualtat i Feminismes hi ha Georgina Oliva, experta en la matèria. En l'etapa del govern Torra s'ha ocupat de l'àrea d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, que també va representar entre 2017 i 2018, sota la comandància de Dolors Bassa

Cultura transparent

Qui ha estat secretari de Transparència durant els governs Puigdemont i Torra, Jordi Foz, passa ara a secretari general de Cultura, a proposta d'ERC. És llicenciat en dret i té un master en Direcció Pública. 

Continuïtat a Agricultura

L'únic que continua al mateix lloc és David Mascort, que com la seva cap, la consellera Teresa Jordà, seguirà responsabilitzant-se del departament d'Agricultura, ara ampliat amb Acció pel Clima. Ha estat alcalde de Vilabreix i president de la regional d'ERC a Girona. És economista i master en ADE. 

A la imatge principal, Pere Aragonès amb els seus consellers, després de la primera reunió del nou govern. / S. Alcàzar