Després del conflicte diplomàtic que té obert amb França, de les tensions amb Mèxic arran del descobriment, Espanya ara ha obert un altre focus de tensió: amb Israel.

Espanya ha estat l'únic país de la UE que ha donat suport a les conclusions d'una comissió d'investigació de l'ONU crítiques amb la resposta militar d'Israel a les protestes que van començar a la Franja de Gaza fa un any, que han obtingut el suport dels països àrabs. La majoria de països de la UE es van abstenir, i Àustria, Bulgària, Hongria i la República Txeca hi van votar en contra.

El posicionament espanyol en el conflicte ha provocat que el govern de Benjamin Netanyahu ha expressat a l'executiu espanyol el seu malestar. El portaveu del ministeri d'Afers Exteriors israelià, Emmanuel Nahshon, ha afirmat que el vot d'Espanya va ser "vergonyós i dona ànims al terror". "Espanya va ser l'únic país europeu que va votar contra Israel i a favor del terror, donant suport a un informe esbiaixat que pretenia fer mal a Israel i al seu dret a la defensa pròpia". "Res del que es pugui estar orgullós", ha afegit.

Segons fonts diplomàtiques que cita Europa Press, les protestes d'Israel han estat més explícites en privat, i han considerat el posicionament espanyol com un "acte hostil". Per a Israel, amb aquesta votació el govern espanyol ha sortit del consens europeu i s'ha posicionat amb règim dictatorials. El govern de Netanyahu a més veu una "línia directa" entre la resolució aprovada divendres a Ginebra i l'atac amb coets de Hamas aquest dilluns des de Gaza al nord de Tel Aviv, que va causar 7 ferits.