El Ministeri de l'Interior enviarà a Ucraïna "en els propers dies" un Equip Policial de Suport (EPA) compost per efectius de Policia Nacional i Guardia Civil que investigarà la possible comissió de crims de guerra i de lesa humanitat arran del conflicte bèl·lic provocat per la invasió militar russa.

Concretament, l'expedició policial espanyola estarà formada per un "mínim de vuit" especialistes de Policia Nacional i de Guardia Civil pertanyents a les unitats de Policia Científica, Judicial i d'Investigació, a més d'experts en desactivació d'explosius i tècnics en incidents Nuclears, Radiológicos, Biològics i Químics (unitats NRBQ).

Aquesta unitat especial, que respon a la petició de suport i estarà a disposició del Tribunal Penal Internacional, ha estat creada mitjançant una instrucció firmada pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez. La creació d'aquesta brigada s'ha anunciat en paral·lel a la visita a Kíiv del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Així doncs, Sánchez ha aprofitat la seva visita a la capital ucraïnesa per esmentar aquesta nova decisió del Ministeri de l'Interior i anunciar l'enviament de més armament militar. Ha explicat que aquest grup policial comptarà amb mig centenar d'agents i que la seva missió serà acabar amb la impunitat.

Dades de caràcter reservat per seguretat

Els membres de l'EPA viatjaran a Ucraïna "en els pròxims dies", segons ha precisat el Ministeri de l'Interior, que ha adduït motius de seguretat per evitar desgranar aspectes com la seva composició exacta, les dates de desplegament i el territori concret en el qual operarà, ja que són qüestions de caràcter reservat. Aquest equip es dedicarà a recollir i analitzar les proves necessàries per identificar les víctimes de possibles actuacions contràries al Dret Internacional, així com les circumstàncies en què es van produir els fets.

A més, indagaran sobre el terreny el tipus d'armes, artefactes explosius utilitzats i les tècniques fetes servir. Finalment, també es dedicaran a recopilar informació sobre les persones responsables dels delictes greus objecte d'investigació.

Instrucció de la secretaria d'Estat

La Instrucció 6/2022, dictada aquest dimecres pel secretari d'Estat de Seguretat, actualitza i amplia la Instrucció 1/2006, que va concebre l'EPA com un grup permanent amb capacitats per intervenir, a requeriment de les autoritats d'altres Estats, en situacions produïdes a conseqüència de grans atacs terroristes i per prestar assessorament i col·laboració en la investigació duta a terme per les respectives autoritats judicials i policials.

Els paràmetres d'actuació d'aquest EPA s'estenen als conflictes armats, "escenaris que poden donar lloc a la comissió de greus delictes vulneradors dels drets humans o violacions del Dret Internacional humanitari, l'esclariment del qual pot superar en molts casos les capacitats de les institucions pròpies dels Estats afectats o implicats", segons el text de la instrucció.