El passat 12 d'abril, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau va aprovar el nou Decret d'ordenació de les mesures alternatives substitutòries de les sancions. Transcorregut el tràmit d'al·legacions, el Butlletí Oficial ha procedit ara a la seva publicació. Una nova ordenança que arriba a fer-se efectiva després d'un estiu on el focus mediàtic s'ha centrat precisament en qüestionar les polítiques de seguretat de la ciutat. Així doncs, a partir d'ara, les persones que facin infraccions administratives poden substituir el pagament de la sanció econòmica per mesures alternatives, no remunerades, amb la finalitat de sensibilitzar aquells que hagin comès infraccions sobre les normes de conducta i de convivència de la ciutat.

Dins el ventall de mesures alternatives trobem la mediació, tasques educatives, prestació de serveis en benefici de la comunitat o qualsevol altra activitat fruit de l'acord entre la persona infractora i l'Ajuntament. D'aquesta manera, s'incrementen un 38% les infraccions administratives que es podran substituir per aquests serveis.

EuropaPress 2291632 El concejal Marc Serra y el director de Atención y Acogida al Inmigrante de Barcelona Ramon Sanahuja

Dins la tipologia d'infraccions també s'inclouen les de caràcter greu o molt greu. I hi poden optar aquells que hagin comès més d'un delicte si de l'última infracció han passat, com a mínim, dotze mesos. Les úniques sancions que no podrà substituir-se la multa econòmica per una mesura alternativa seran: els deutes tributaris, els de règim disciplinari del personal al servei de l'Ajuntament, les sancions lligades a trànsit i seguretat vial i els de contractes del sector públic i de mercats.

Des de l'Ajuntament de Barcelona argumenten aquest canvi per "promoure una cultura de justícia restaurativa i evitar que les persones més vulnerables acabin en una situació de més vulnerabilitat a causa de les sancions".