El Govern ha acceptat incrementar fins a 1.000 milions la partida d’habitatge en els pressupostos de l’any vinent, tal com reclamava la CUP. Així ho ha anunciat el president, Pere Aragonès, des de París, on s’ha mostrat convençut que podran tancar un acord per garantir la tramitació dels comptes. Dilluns vinent s'han de votar les esmenes a la totalitat que, en cas de prosperar, tombarien el projecte ja abans de començar la seva tramitació.

“Queden hores i les aprofitarem”, ha assegurat Aragonès en una atenció als mitjans des de la seu de la UNESCO a París acompanyat de la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina. El projecte dels comptes del Govern preveu una partida de 749 milions d’euros per a habitatge, la qual cosa representa 410 milions més que els anteriors pressupostos. AIxò, no obstant, l’acord que havien signat els cupaires amb ERC per garantir la investidura d’Aragonès fixava aquesta partida en 1.000 milions i els cuparies han reclamat el compliment d'aquell compromís.

 

A banda de l’increment de la partida d’habitatge, el Govern ha ofert també a la CUP dos impostos nous sobre fiscalitat verda, un que grava les emissions portuàries i un sobre activitats industrials, segons ha avançat TV3 i Diario.es. El compromís és activar durant el mes de novembre la memòria preliminar de l’impost sobre emissions portuàries, mentre que el corresponent a activitats econòmiques que generen gasos amb efecte hivernacle s’aprovarà el desembre. Els dos projectes arribaran el 2022 al Parlament.

En el nou document que el Govern ha fet arribar a la CUP, l’executiu es compromet a estudiar el model de gestió de l’aigua per “remunicipalitzar-la” i a revisar els procediments sancionadors de la Llei de Seguretat Ciutadana.

El Govern reitera en la darrera proposta que ha fet arribar a la CUP que no assumirà “cap cost” en el projecte de Hard Rock i que no es formalitzarà la candidatura als Jocs d’Hivern fins que no s’hagi celebrat la consulta prevista per al 2022.

"Gran salt endavant"

Aragonès ha subratllat que aquest increment pactat les darreres hores és “un gran salt endavant” per la qual cosa ha instat la CUP a “aprofitar l’oportunitat”. El president ha insistit que la voluntat del Govern és tancar l’acord amb els anticapitalistes i amb els comuns. Tanmateix, mentre el dirigent republicà feia les seves declaracions a París, els diputats de Jéssica Albiach han anunciat que presenten una esmena a la totalitat del projecte.

El Govern va obrir ahir les converses amb els comuns després que la presidenta del grup morat va estendre la mà a Aragonès davant del ple del Parlament durant la sessió de control al president i aquest va acceptar la proposta de buscar un acord.

Dolors Sabater y Carles Riera Albert, CUP, sesión de control en el Parlament - Sergi Alcàzar

Les diputades Vinyets, Riera, Sabater i Reguant als seus escons del Parlament / Sergi Alcàzar

Des de Junts s'ha mostrat el malestar per l'obertura d'aquestes converses amb els comuns. Ahir a la tarda, el partit de Carles Puigdemont es va reunir amb la CUP al Parlament per abordar la situació de les negociacions. A la trobada hi van participar el secretari general, Jordi Sànchez, el vicepresident Jordi Turull, el president del grup parlamentari, Albert Batet i la portaveu del partit, Elsa Artadi, mentre que, per part de la CUP hi van acudir les diputades Eulàlia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Montse Vinyets.

Els cupaires han convocat per aquest dissabte la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) per tornar a debatre la darrera proposta amb les bases i fixar el posicionament per a la votació de dilluns.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, aquest divendres a París / ACN