Els grups parlamentaris estan disposats a portar fins a les últimes conseqüències l'acord que van signar PSC, ERC, Junts, CUP i comuns per minimitzar la veu de Vox al Parlament. Aquests grups estan negociant un acord per al repartiment dels òrgans de govern de les 15 comissions legislatives que es constituiran a la Cambra en què no es contempla que Vox assumeixi cap presidència ni cap lloc de responsabilitat en l'òrgan de govern de cap comissió, segons fonts dels diferents grups consultades per ElNacional.cat.

Les creació de les 15 comissions -una per cada departament del Govern, tret d'Agricultura i Acció Climàtica que es divideix en dues- s'ha aprovat aquesta setmana al ple i la setmana vinent està previst que la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, proposi el repartiment entre els grups.

Segons el Reglament de la Cambra cada comissió ha de tenir una mesa formada per un president, un vicepresident i un secretari. L'article 49 del Reglament estableix que aquestes responsabilitats s'han de distribuir "proporcionalment" i "en funció del nombre de diputats".

Això no obstant, el repartiment que estan negociant els grups no contempla que Vox assumeixi cap d'aquests llocs a cap comissió, tot i que els seus 11 diputats situa el grup que presideix Ignacio Garriga com el quart de la Cambra.

L'acord per frenar Vox que van signar els tres grups independentistes junt amb PSC i comuns poc després de la constitució del Paralment, deixava clar de manera específica que els grups es comprometien als "acords necessaris" per impedir la presència de l'extrema dreta a la mesa del Parlament o a les meses de les comissions.

Senadors autonòmics

Aquest debat ja es va plantejar fa un mes quan el Parlament havia d'escollir els senadors per designació parlamentària. Aleshores els grups van optar per aplicar una variant de la llei d'Hont, anomenada Imperiali, que permetia el repartiment de manera proporcional, com exigeix el Parlament, i alhora barrar el pas a Vox. La formació d'extrema dreta va protestar per aquella decisió i va anunciar la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional.

En el cas de les comissions, a més, hi ha l'afegit que els membres de les diferents meses hauran de ser ratificats també pels diputats que integrin cadascuna de les comissions -que també es reparteixen també de manera proporcional al pes de cada grup-. Per tant, el nomenament, encara que es plantegés, hauria de rebre el vot a favor dels diputats a les comissions.

 

A la imatge principal, el president del grup de Vox, Ignacio Garriga / ACN