El passat 1 d'agost, en els temps de descompte del curs polític, el Consell de Ministres va tramitar l'avantprojecte de llei de secrets oficials. En el seu moment es van destacar dos aspectes claus: per una banda, les noves categories de secrets i, per altre, els fins a 50 anys prorrogables de límit per desclassificar els alts secrets. Ara, es donen a conèixer més detall. Segons publica El Confidencial, la nova llei fixa multes de fins a tres milions d'euros per a qualsevol particular o empresa que difongui informació classificada. 

En el text de l'avantprojecte es recullen sancions per a tots aquells que s'enfrontaran a aquestes sancions tots aquells que difonguin documents que tinguin les noves categories d'alt secret, secret, confidencial o restringit. Segons assenyala El Confidencial, les sancions inclourien els mitjans de comunicació que publiquessin secrets en el marc de la seva feina, ja que la definició de particulars o empreses per ara els apel·la. Des del digital es descarta que l'única via per evitar les sancions seria recórrer als tribunals un cop la multa s'hagi interposat i recorden que la jurisprudència ha protegit tradicionalment el dret a la informació. 

Malgrat això, es tracta de sancions molt elevades. Les sancions previstes en l'avantprojecte persegueixen "la difusió d'informació classificada en les categories d'alt secret o secret a què s'hagi tingut accés oficial o fortuït". A més, també es perseguiria la negació a lliurar els documents en qüestió al govern espanyol  o "el simple accés a aquestes dades sense comptar amb la pertinent habilitació de seguretat".

Categories i el protagonisme del Ministeri de Presidència

Les quatre categories que s'implantaran amb la nova llei marquen el tractament que rebrà cada informació. La denominació serà avantprojecte de llei d'informació classificada, i fixarà quatre categories de protecció: alt secret, secret, confidencial i restringit. En funció de l'etiqueta que s'atorgui a cada informació classificada, els terminis per desclassificar-la aniran des dels quatre anys per a la informació restringida, fins a 50 per als alts secrets. 

La llei estableix una autoritat nacional per a la protecció de la informació classificada, amb competències, entre d'altres, de garantir el compliment de la normativa, de coordinació i suport de les unitats de cada ministeri i de relació amb les autoritats internacionals a la matèria. Fins ara era Defensa l'autoritat responsable de la informació classificada a Espanya, però l'avantprojecte atorga ara aquesta competència al Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, al capdavant de la qual hi ha ara Félix Bolaños.