El govern espanyol prepara una nova llei de l’avortament que, entre altres mesures, preveu baixes de tres dies (ampliables a cinc) per regles doloroses. En cas de tirar endavant, Espanya es convertiria en el primer país d’Europa en aprovar-ho. Altres països com Itàlia ho havien intentat anteriorment, però, de moment, no ha prosperat enlloc. Tanmateix, en altres indrets del món ja fa molts anys que existeixen aquests tipus de permisos. Qui i com ho fan?

 

Tot i que pugui sorprendre, Àsia és el continent on més normalitzada està la baixa per dolors menstruals. El Japó va ser el primer país a aplicar-ho l’any 1947 i des d’aleshores la llei s’ha mantingut intacte. Les dones poden agafar tres dies, però la realitat és que només un 1% l’ha agafat alguna vegada, ja que queda en mans de les empreses si es paga la baixa o no. Sis anys després, Corea del Sud va copiar el model japonès; a Indonèsia les dones poden agafar dos dies lliures pagats al mes i Taiwan tenen tres dies per baixa per menstruació a l’any. A més, en països com la Xina o l'Índia cada cop són més les empreses que també creen aquest tipus de permís.

Al continent africà només hi ha un país amb aquest dret, Zàmbia, on les dones es poden beneficiar de dos dies al mes retribuïts. Mentre que a sud-amèrica, des d’aquest mateix any, també existeix a Mèxic, on fan servir la mateixa fórmula que vol aplicar Espanya.

Què vol el govern espanyol?

A l’Estat, el ministeri d’Igualtat treballa per reconèixer el dret a la salut menstrual i per aprovar baixes per regles doloroses d’entre tres i cinc dies, segons la gravetat. A més, proposen que els centres educatius  i presons hagin de garantir productes per a la menstruació quan calgui i que totes les dones en risc d'exclusió també hi tinguin accés per acabar amb l’anomenada “pobresa menstrual”. Si la llei tira endavant, aquestes mesures anirien acompanyades de l’eliminació de l'IVA per als articles d'higiene femenina. 

També es preveu una baixa laboral per a la interrupció de l'embaràs i la garantia pel finançament públic dels anticonceptius hormonals i de la pastilla del dia després.