Una nova investigació sobre la tragèdia de Melilla certifica que almenys una persona va morir al costat espanyol de la frontera, contradient la versió del ministeri d'Interior, liderat per Fernando Grande-Marlaska. Així ho demostra una recerca feta i difosa per l'ONG amb seu als Països Baixos Lighthouse Reports, que a través d'imatges i testimonis han recollit informació que demostra que sí que hi va haver víctimes que no van rebre atenció mèdica en territori espanyol durant l'allau de migrants que van intentar saltar la tanca el passat 24 de juny. En una roda de premsa al Parlament Europeu, el director gerent de l'ONG, Daniel Howden, ha fet públiques les conclusions de la investigació sobre aquesta massacre on van morir almenys 23 persones.

Howden ha detallat que l'ONG ha fet una reconstrucció visual dels fets de Melilla, recopilant documents, testimonis i imatges durant quatre mesos. Tota aquesta informació comprova per primera vegada la possibilitat que hi haguessin morts en territori espanyol i que les forces de seguretat de l'Estat espanyol podien veure perfectament què passava a l'altre costat de la tanca. "Veiem que les forces marroquines continuen enganxant la gent que estava patint greument" i que "centenars de persones que havien entrat (a Espanya) van ser empeses al costat marroquí de la frontera", malgrat que els agents d'aquell país els estaven atacant i no es trobaven en un entorn segur. "No tenim autòpsies per dir quina va ser causa de mort de les 23 persones mortes, però no hi ha evidències que s'oferís una atenció mèdica", ha afegit Howden.

Fonts del Ministeri d'Interior han lamentat la publicació d'aquest informe sobre Melilla, subratllant que s'estan difonent "hipòtesis i conjectures que manquen de qualsevol base probatòria seriosa". Tanmateix, han destacat que la informació "no desvirtua en cap moment la realitat dels fets" perquè "l'actuació de la Guàrdia Civil va ser absolutament proporcional i professional". De nou han negat que alguna de les morts tingués lloc "en territori nacional".

Marlaska, al punt de mira

Aquesta investigació de Lighthouse Reports torna a posar Marlaska al centre de les mirades, que defensa l'actuació de les forces de seguretat a Melilla. Ja fa dies que el ministre del govern espanyol rep crítiques per aquesta massacre, responsabilitzant-lo del que va passar. Sis diputats de la comissió d'Interior del Congrés van visualitzar el 25 de novembre tots els vídeos dels fets de la tanca de Melilla i des del PP a Ciutadans, passant per Bildu, van apuntar al ministre. Fins i tot, Unidas Podemos van criticar que no es conegui definitivament el nombre de morts. El Defensor del Poble també va discrepar de les explicacions del Ministeri d'Interior i va considerar que no s'havien respectat "les garanties legals nacionals i internacionals" en rebutjar 470 persones a la frontera. 

Després de conèixer les conclusions extretes per l'ONG, l'eurodiputat d'Anticapitalistes Miguel Urbán ha assenyalat que "és fonamental el cessament o la dimissió de Marlaska" en considerar que les imatges certifiquen "una responsabilitat directa de les Forces de Seguretat de l'Estat i del govern espanyol". De fet, l'eurodiputat ha assegurat que tornarà a sol·licitar la compareixença del ministre espanyol d'Interior davant la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu perquè doni explicacions sobre la tragèdia de Melilla.

Més imatges de Melilla contradiuen la versió oficial del govern espanyol

La investigació que s'ha donat a conèixer, però, no és l'única que aporta proves sobre què va passar a la tanca de Melilla el passat 24 de juny. De fet, la cadena pública britànica BBC va publicar un documental on es demostra que molts dels successos que les autoritats espanyoles situen en "terra de ningú", realment van tenir lloc en territori espanyol. El reportatge desmenteix així les versions de les autoritats espanyoles i marroquines, que van assegurar que els migrants havien estat violents i que havien fet un ús raonable de la violència. Concretament, la BBC apunta que els agents marroquins van arrossegar cossos de migrants sense vida de tornada al Marroc, quan es trobaven en territori espanyol. Des del Ministeri d'Interior es va negar aquesta informació, assegurant que era "totalment mentida".