Davant l'enrocament de Pablo Casado, que continua sense desbloquejar la renovació del CGPJ dos anys després, el govern espanyol fa un nou moviment. Els grups del PSOE i Unidas Podemos han aixecat l'alto el foc i han registrat una nova iniciativa legislativa al Congrés dels Diputats. La reforma planteja limitar les competències de l'òrgan de govern dels jutges quan es trobi en funcions. I és que, gairebé dos anys després de caducar el seu mandat, el CGPJ no ha deixat de fer desenes i desenes de nomenaments.

La primera reforma, després congelada per La Moncloa amb crítiques des de la Unió Europea, tenia a veure amb les majories per escollir els vocals del CGPJ. Aquest cop s'han centrat en les atribucions que té el CGPJ en funcions, en una proposta de reforma curta, de set pàgines. La principal limitació, si tira endavant, serà als nomenaments, que la junta de Carlos Lesmes ha continuat fent com si res.

El text registrat aquest dimecres proposa "limitar les decisions adoptades per un CGPJ sortint amb membres que han excedit el període constitucional del mandat" i impedir que puguin proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l'Audiència Nacional o dels presidents de Sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com magistrats del Tribunal Constitucional.

 

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat, però continua amb la seva activitat com si res. En les últimes setmanes, el ple del CGPJ de Carlos Lesmes ha nomenat tres nous magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem. En aquest cas, l'acord va passar per dos jutges progressistes i un de conservador. També va renovar tres presidències de sala de l'alt tribunal. En funcions s'han renovat totes les sales del Suprem, inclosa la renovació de Manuel Marchena al capdavant de la sala penal. Ja són més de 50 els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació.

El bloqueig continua

De moment, però, el bloqueig continua. El ministre Juan Carlos Campo va arribar a dir que ja hi havia un acord tancat amb els populars, però des de Gènova ho han desmentit en les últimes hores. Cal el concurs del PP perquè sigui possible la renovació del CGPJ i Pablo Casado s'hi nega en rodó perquè Unidas Podemos està present en la negociació. Aquest divendres farà dos anys que va caducar el seu mandat.