La Feria de Abril de Catalunya s'ha obert aquesta nit en un nou clima de fraternitat entre les institucions catalanes, espanyoles i andaluses. L'encesa del portal l'han feta conjuntament el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de la Presidència d'Andalusia, Antonio Sanz. Tots ells s'han fet una fotografia d'unitat, amb les mans sobre el faristol amb el cartell de la celebració, després d'una salutació més freda entre Aragonès i Bolaños.

A la inauguració al Parc del Fòrum de Barcelona, on se celebra la fira, també hi ha assistit el president del PP, Alberto Núñez Feijoo; l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; l'alcalde de Badalona, ​​Rubén Guijarro, i el president de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), Daniel Salinero. També hi eren els consellers Joan Ignasi Elena, Gemma Ubasart, Manel Balcells i Josep Gonzàlez-Cambray, i els candidats a l'alcaldia de Barcelona Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Anna Grau (Cs) i Gonzalo de Oro Pulido (Vox). Alhora hi han estat presents els dirigents polítics Salvador Illa (PSC), Oriol Junqueras i Gabriel Rufián (ERC), Carlos Carrizosa (Cs) i la diputada del PP Lorena Roldán.

La Fira ocupa uns 87.000 metres quadrats i inclou un centenar de casetes, i s'allargarà aquest any un dia més del que és habitual --del 21 d'abril a l'1 de maig. Un llibre editat per a l'ocasió repassa el mig segle d'història d'aquesta celebració a Catalunya. "El nostre país està de Fira. Mig segle de Feria de Abril a Catalunya", de Jesús Conte, repassa la història i l'anecdotari de la fira des dels "orígens modestos" durant els 70 a Barcelona, ​​Gavà, Castelldefels i l'Hospitalet de Llobregat fins al muntatge de la celebració multitudinària a Barberà, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona. L'emissora Radio TeleTaxi és l'emissora oficial de la Feria de Abril de Catalunya i emetrà alguns programes i connexions des d'una unitat mòbil. També organitzarà un concert diari a la carpa institucional de la FECAC.

Com cada any hi haurà tres espais diferenciats: el reial, on es troben les casetes de les diferents entitats; l’auditori petit: que farà de punt d’unió; i les atraccions, que sota el nom de Carrer de l’Infern, n’agrupen més d’un centenar. La fira tindrà un punt lila de l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs amb informació i assessorament sobre violència de gènere. D'altra banda, i en col·laboració amb l'Associació Síndrome d'Asperger i la Federació Espectre Autista-Asperger, durant unes hores les atraccions no emetran música ni sirenes com a mesura de sensibilització i respecte cap a les persones amb autisme. Pel que fa a la representació política, hi disposaran de caseta el PSC, ERC, Vox i Cs.

La fira se celebra aquest any després de la polèmica que es va produir durant la Setmana Santa, per un gag del programa de TV3 Està passant que parodiava la Verge del Rocío, i que va ofendre confraries andaluses.