Josep Costa ha desgranat la seva defensa. Després d'aconseguir expulsar el segon jutge del TSJC, Carlos Ramos, pel judici que s'ha de celebrar contra els membres de la Mesa del Parlament que va presidir l'ara conseller d'Empresa, Roger Torrent, l'estratègia per guanyar té un recorregut marcat: "Amb el meu equip sempre hem dit que no reconeixem l’autoritat d’aquest tribunal per jutjar els acords del Parlament. No per jutjar-me a mi com a persona física, que no soc ningú i ara mateix no tinc cap càrrec executiu, però és que el que s’està jutjant són els acords del Parlament. S’està dilucidant el caràcter delictiu d’uns acords parlamentaris, i sempre he dit que el TSJC no té jurisdicció ni autoritat en això. Aquesta serà la línia de defensa que durem fins al final, a part que s’estan carregant la separació de poders: hi ha una ingerència del judicial en el legislatiu, s’estan carregant la democràcia representativa", aquestes són les declaracions de Costa que ha donat en una entrevista aquest divendres a El Punt Avui.

L'exvicepresident primer del Parlament considera que, malgrat tot, no considera que el judici pugui ser just: "Tot aquest procediment està viciat, començant pel fet que la part denunciant és el mateix Tribunal Constitucional. És a dir, ens han denunciat els mateixos jutges, i no qualssevol, sinó els màxims representants de la judicatura!". I ha afegit: "La tria de la data del nou judici, a més, s’ha fet tenint present l’agenda dels jutges que hi havia en l’ordre de substitucions, i dos dels magistrats que anaven abans que la que han nomenat tenien altres assenyalaments en la data que han fixat per al judici, per la qual cosa no sabem amb quin criteri s’ha fet aquesta tria de dates, i quina informació tenia el president del tribunal a l’hora de triar la llista de suplents, que no és pública, tot i que hauria de ser-ho". 

En un principi, aquest judici s’havia programat perquè comencés el passat 12 de juliol, però amb la decisió de recusar Barrientos el TSJC va anunciar que quedava suspès per tal de conformar un nou tribunal, segons les normes de repartiment i substitució vigents. A més, cal tenir en compte que la sala civil i penal del TSJC té molt pocs magistrats i, com en el cas del judici de la segona Mesa, és habitual que sol·liciti reforços d'altres seccions per a conformar el tribunal. 

"Borràs és presidenta suspesa"

D'altra banda, Costa ha defensat que el vot del diputat de Junts Lluís Puig, que resideix a Bèlgica, cobra validesa en ser comptabilitzat per la Presidència de la Cambra i que si l'acta del ple no ho reflecteix hi hauria falsedat en document oficial. Per això, veu "molta comèdia" al debat sobre si el vot de Puig queda invalidat si no es reforma el reglament del Parlament, independentment de si es ratifiquen o no les actes.

Una resposta més política que judicial ha donat sobre el cas Borràs. D'entrada, no considera que sigui expresidenta: "Jo entenc que és presidenta suspesa. Seria expresidenta si el seu càrrec hagués quedat vacant i s’estigués elegint un altre president. Però, com que no hi ha previst convocar la sessió per investir un altre president, el càrrec no està vacant". I ha lamentat que la seva destitució "és un tema profundament polític que s’ha gestionat amb criteris polítics de principi a fi per totes les parts. Els informes jurídics normalment es demanen només quan saps què diran. Quan no t’agrada què diran o no ho saps, no els demanes".