La desfeta de Ciutadans ha portat al partit a un procés de refundació que implicarà una nova estructura directiva de l'organització. Des del pròxim mes de gener la direcció es dividirà en dues branques diferenciades i es crearà una direcció bicèfala. La primera d'aquestes dues branques serà la direcció política del partit, i l'altra serà la direcció interna, que ara estarà en mans de Jordi Cañas, María Muñoz i Carlos Pérez-Nievas, segons ha avançat aquest dijous La Vanguardia. La reconfiguració de l'estructura del partit implicarà la sortida d'Ines Arrimadas de la presidència de Ciutadans. 

Cañas exercirà la funció de secretari general en la nova estructura de partit amb una absència de president, segons confirma el citat diari. Cañas és un dels membres fundadors de Cs, i en les seves mans tindrà el reflotament dels taronges en el seu últim intent per no acabar d'enfonsar-se definitivament. En aquesta nova estructura de Cs al costat de Cañas estaran, María Muñoz i Carlos Pérez-Nievas, l'actual secretari de Ciutadans, que ocuparan les màximes responsabilitats orgàniques. Tot i aquestes informacions, Cañas no ha confirmat aquesta nova estructura del partit. 

Inés Arrimadas s'allunyarà de les guerres internes

Inés Arrimadas sortiria afavorida d'aquesta nova estructura de partit, ja que quedaria al marge de les guerres internes de Ciutadans que han provocat la major crisis des de la seva creació. Arrimadas es desprendrà d'una bona part de les seves funcions internes per centrar-se a recuperar la confiança política dels votants en Ciutadans. Aquesta nova estructura segueix el model d'altres formacions de l'àmbit liberal europeu, i tracta d'aproximar-se també a la del PNB. La figura del president del partit, que ara ocupa Arrimadas, desapareixerà com a tal, i les seves funcions en l'organització interna les assumirà un director, coordinador o secretari general. Arrimadas aspirarà únicament a liderar la part política del partit, en la qual s'enquadraran altres dirigents com Edmundo Bal o Guillermo Díaz. 

La solució bicèfala ha estat escollida per una majoria de la militància durant el procés de refundació que duen a terme, mentre que els afiliats han mostrat més discrepància i amb opinions molt dividides sobre altres qüestions principals de la refundació, entre elles la possibilitat d'un canvi de nom del partit, una mesura radical que no se sap si tindrà recorregut o quedarà en paper mullat.

Crisi a Ciutadans

L'última cara coneguda que ha perdut Ciutadans ha estat Luís Garicano que també s'ha baixat del vaixell. Després de set anys al partit, es va donar d'alta el 2015, i mesos després de renunciar al seu escó com a eurodiputat a l'estiu, va arribar a ser vicepresident del grup dels liberals Renew Europe, ara s'ha donat de baixa del partit. Segons informa Voz Pópuli, tot i que des del PP descarten la seva incorporació immediata, el perfil d'aquest economista reputat els interessa i podria sumar-se a l'equip de Feijóo, acabant d'enfonsar a Inés Arrimadas. De fet, la seva baixa ha trigat mesos a arribar, ja que Garicano està desvinculat del projecte des que va renunciar a l'escó com a eurodiputat.

Fa només un mes, l'exlíder de Ciutadans a Andalusia i exvicepresident andalús, Juan Marín, va sol·licitar la baixa del partit després d'acceptar un càrrec ofert per la Junta d'Andalusia. Concretament, Marín va sol·licitar la baixa el passat dilluns 17 d'octubre, dia en què va ser elegit nou president del Consell Econòmic i Social d'Andalusia, a proposta del president andalús, Juanma Moreno, del PP. Segons expliquen fonts internes del partit, Marín va demanar la baixa voluntària, tot i que, immediatament Marín va deixar clar que no ha demanat la baixa del partit de forma voluntària. "No em dono de baixa voluntària, m'ho demana el partit. M'ho va demanar el secretari d'Organització, Carlos Pérez-Nievas, dilluns passat a les 22.30 hores. Em van dir que hi havia algunes persones a l'Executiva Nacional que no hi estaven d'acord".