Un mes de febrer farcit de judicis contra ciutadans independentistes per haver-se manifestat. L’organització de l’esquerra independentista, Alerta Solidària, que porta la defensa de força veïns encausats, ha informat d’almenys quatre judicis arreu de Catalunya que es faran aquest mes contra persones per haver-se manifestat pels presos polítics i per la independència de Catalunya. La fiscalia segueix el mateix patró d’acusar gairebé sempre pels delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat, i amb elevades penes de presó perquè siguin empresonats. A més, Alerta Solidària, juntament amb Òmnium i l’ANC i el CDR de Figures ha convocat per aquest divendres una concentració de suport davant els jutjats de Figures, a les 11 del matí,  on han tornat a ser citats com a investigats una quinzena de veïns pels talls de l’AP-7 al Pertús, a l’altura de la Jonquera, el novembre de 2019, convocada per Tsunami Democràtic.

Les persones citades  divendres al jutjat de Figueres són veïns d’Amposta, Caldes de Malavella, Campdevànol, l’Escala, Manresa, Montmeló, Navarcles, Sant Pere de Riudebitlles i Valls. El nou jutge del jutjat d’instrucció 4 de Figueres ha volgut tornar a citar aquestes persones, que no es van presentar en les darreres citacions. La causa compta amb 200 persones investigades. Des d’Alerta s’avança que algunes persones citades tornaran a desobeir la citació, tot i que seran a la concentració. Paral·lelament, hi ha una segona causa oberta pels talls de l’AP-7, a l’alçada de Salt. El jutjat d’instrucció 3 de Girona manté viva la causa contra tres persones, però  aquest estiu la fiscalia va presentar recurs contra l’arxivament de 22 del total de 48 encausats. L’Audiència de Girona té ara la darrera paraula.

Figueres 

Foto: Convocatòria de la concentració a Figueres

Casos

El primer judici és demà, dijous, a l’Audiència de Lleida per les mobilitzacions de la vaga general del 21 de febrer del 2019, a la Seu d’Urgell, en solidaritat amb els presos polítics. Inicialment, hi havia set persones encausades per haver tallat l’N-260, i el procediment, al final es dirigeix contra Pol Vidal, militant d’Arran, La fiscalia li demana un any i sis mesos de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat i  pagar una multa de 10.800 euros pel delicte lleu de lesions.  En l’escrit d’acusació, la fiscal sosté que el jove  va donar un cop de puny al cap a un agent dels Mossos d’Esquadra, quan el volia apartar de la protesta, sense provocar-li cap dany. I, en una altra acció va empentar un altre agent, que va caure a terra, i va patir lesions lleus, i demana que l’indemnitzi amb 35 euros. La seva advocada, Raquel Vilar, sol·licita la seva absolució.

 

El 8 de febrer hi ha el judici contra sis militants de la formació juvenil Arran per  haver entrat a la seu del PP de Barcelona, en un acte de protesta, el 27 març 2017. En la interlocutòria, el jutge instructor va  considerar que els sis investigats "no es van limitar a expressar lliurement els seus retrets davant del partit sinó que van pretendre entrar en aquest i es van mantenir al vestíbul en un clar ànim d'alterar el seu normal funcionament", la qual cosa constitueix un presumpte delicte d'alteració de l'ordre públic”.  L'acusació els demana una pena de multa de 5.400 euros a cada un.

El tercer judici és el 9 de febrer a l’Audiència de Barcelona, on Màximo, veí de València d’Àneu, s’enfronta a set  anys i sis mesos de presó. La fiscalia, en el seu escrit d’acusació, indica que el 17 d’octubre de 2019, va haver-hi una nova protesta multitudinària contra la condemna del Tribunal Suprem als independentistes catalans, publicada el 14 d’octubre. En aquest cas els manifestants es van concentrar davant la seu de la Delegació del Govern espanyol. L’acusat indica el fiscal, va començar a insultar als agents dels Mossos que protegien l’edifici i en un moment donat el van voler detenir i ell es va resistir amb força, donant un cop de peu al genoll d’un mosso a qui va ferir lleument. Per aquesta acció, li demana  cinc anys de presó pel delicte de desordres públics amb l’agreujant de disfressa perquè duia un casc i ulleres, a més de roba per canviar-se en la motxilla. I dos anys i 6 mesos de presó més pel delicte d’atemptat contra l’autoritat, en concurs amb un delicte lleu de lesions, pel qual li demana que pagui una multa de 720 euros, i a l’agent ferit li doni 280 euros.

Alerta Solidària també informa que el 22 de febrer el judici pel cas “Hi érem totes”,  en un jutjat penal de Manresa. I al març el judici a l’Audiència Nacional, a Madrid,  contra el tuitaire de Montbrió del Camp, Albert Baiges.