Un altre tuitaire es troba davant de la justícia per injúries a la corona. Aquest cop l'afectat és l'Albert Baiges, qui l'any 2020 es va sumar a la campanya virtual #CiaoCorona i va tuitar contra Felip VI. Aquest dilluns s'ha celebrat a Reus un acte de suport a l'investigat per denunciar la causa. La fiscalia li demana una pena de quatre mesos de multa amb una quota diària de 6 euros i la inhabilitació de dret del sufragi passiu, segons recull l'ACN.  Baiges considera que el judici no l'afecte només a ell, sinó que és un atac a la llibertat d'expressió.

"Hi ha certes coses que no es poden anomenar ni tocar ni tan sols es poden qüestionar com són la monarquia i que en aquesta ens hi trobaran de cara", ha assenyalat Baiges, qui considera que és un "cap de turc". En la roda de premsa organitzada pel seu grup de suport, l'activista ha remarcat que aquesta persecució judicial afecta al dret de la llibertat d'expressió. 

 

El tuit contra Felip VI 

Baiges es troba compareixent davant d'un jutge per un tuit que va fer el març de 2020 en el marc de la campanya #CoronaCiao. El dia que el jove va fer el tuit, el monarca va efectuar un discurs on instava a la població a "resistir" davant de la pandèmia de coronavirus, la qual va qualificar de "crisi temporal". Baiges aleshores va tuitar "En serio, Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant", amb el hashtag mencionat. Aquest comentari li pot  sortir molt car. 

tuit albert baiges

El cas de Valtònyc

Un cas semblant és el del raper Valtònyc, exiliat a Bèlgica. El passat 19 de gener, el Tribunal de Cassació de Bèlgica va assegurar que vol que s'examini si es pot extradir a Espanya el raper Josep Miquel Arenas per insults i injúries comunes. L'endemà que s'anunciés aquesta decisió, l'alt tribunal, que revisa qüestions de procediment, va publicar la sentència on exposava els motius per repetir el judici només pel que fa al delicte d'injúries a la corona. Els magistrats de Cassació van retreure al Tribunal d'Apel·lació de Gant que rebutgés l'euroordre sense analitzar abans si es pot aplicar al codi penal general, en comptes de la llei especial d'injúries a la corona tombada pel Tribunal Constitucional.

Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Des del 2018, lluita contra l'ordre d'extradició d'Espanya, que el reclama pels tres delictes. Igual que un tribunal de primera instància, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va denegar l'entrega en considerar que cap dels tres crims és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d'extradició, segons marca la normativa europea. Arran d'un recurs de la fiscalia belga, Cassació va revisar la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant i la va acceptar parcialment. En la sentència, Cassació va criticar que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola "no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847", que imposa penes de fins a 3 anys de presó per injúries a la corona.