Els grups de l'oposició han permès que s'aprovin noves ajudes per als centres residencials però han demanat alhora la compareixença immediata del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, a la comissió d'investigació de residències perquè expliqui la gestió durant la primera onada de la Covid-19.

Ha estat mitjançant la seva abstenció en la votació d'una modificació de dos decrets llei aprovats el passat mes de setembre que contemplaven un pla de contingència per protegir les residències davant possibles rebrots de la pandèmia.

chakir el homrani parlament - acn

El conseller El Homrani està al punt de mira de l'oposició per la gestió de les residències durant la primera onada / Foto: ACN

Les mesures

La modificació dels decrets facilitarà el reforç del personal d'atenció directa i ampliarà l'aplicació de les mesures a nous serveis. Es preveu que quedin cobertes totes les places finançades amb recursos públics i el pagament a les entitats.

També estableix que es deixi d'aplicar "temporalment" el sistema de pagaments per part dels centres residencials. També contempla diferents increments d'ingressos mensuals "per fer front als costos addicionals" de la pandèmia depenent del tipus de centre residencial.

Així doncs, l'increment serà de 196,30 euros per plaça en residències de gent gran i per a persones amb discapacitat física o intel·lectual; de 62,80 euros per plaça en llar residències per a persones amb discapacitats i llar amb suport o llar residències per a persones amb malalties mentals; i de 60 euros per usuari de centres de dia de gent gran.

Per altra banda, el decret llei modificat també estableix que les residències de gent gran i discapacitats percebin el 85% del preu mitjà ponderat per aquelles places que l'Executiu les obliga a mantenir buides com a mesura de prevenció per nous rebrots.

Per últim, el decret es conjura a mantenir els llocs de treball dels proveïdors del Sistema Català de Serveis Socials "compensant les activitats no presencials desenvolupades, així com la posada a disposició dels seus professionals al servei de la xarxa d’atenció assistencial".

Les crítiques al conseller

El conseller el Homrani ha defensat la modificació perquè, segons ha explicat, els "permet donar resposta" i ha recordat que "aquest pla de contingència és l’únic que s’ha fet en tot l’Estat". 

Per la seva banda, els representants en el debat de Ciutadans, el PSC, CECP i el PP han criticat els "errors" inicials del decret i han exigit a El Homrani la seva compareixença a la comissió d'investigació sobre les residències que des de fa mesos està duent a terme la cambra catalana.