Quim Torra té un missatge breu i contundent per Pablo Casado: "Tros de quòniam". Així ha respost el president de la Generalitat al líder del Partit Popular, Pablo Casado, que ha acusat les escoles catalanes de donar "instruccions per no deixar anar al lavabo als alumnes que parlen en castellà". Amb aquesta expressió, que apareix a la versió catalana dels llibres d'aventures de Tintín, obra del traductor, Joaquim Ventalló, Quim torra, comenta les declaracions que ha fet Casado avui mateix en contra el govern espanyol per permetre una "llei sectària"

Casado ha carregat contra el govern espanyol, que "tolera que a un nen de cinc anys se'l demani aïllar a classe", "que hi hagi  professors amb instruccions per no deixar anar al lavabo a alumnes que parlen en castellà", "que hi hagi nens que per parlar castellà al pati, els posessin pedres a la motxilla" o "que als fills de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional se'ls assenyali a classe i se'ls digui que aquests nens no poden estar integrats" i ha fet referència al cas de l'escola de Canet de Mar com un "cas escandalós d'assenyalament d'un nen de cinc anys. Aquestes declaracions són les que han portat a Torra a utilitzar, per segona vegada, aquesta expressió, aquesta vegada en una piulada al seu compte oficial de Twittter. 

 

Els retrets de Casado 

Casado, en referència a la dimissió del ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha qüestionat "què ha fet per l'educació espanyola". I ha criticat que "ni aquest ministre, ni el d'educació, ni el president del govern espanyol no s'han preocupat del que està passant a Espanya" ni de la "llei sectària", que "no deixa que hi hagi qualitat educativa" i "permet que els nens passin de curs amb suspensos". 

 

També ha acusat el govern de no permetre triar l'escola que les famílies desitgin. "Això és el que està fent no només Esquerra Republicana, Junts per Cat i la CUP sinó el partit que els fa imprescindibles en l'àmbit nacional que és el Partit Socialista", afegeix.  

Contra Sánchez

El president de la Generalitat ja havia carregat amb aquesta nostrada expressió contra altres personatges públics, com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després que aquest culpés Torra de "judicialitzar la política". 

En un discurs a la inauguració d'Encontats, al mercat del llibre juvenil a Balaguer, Torra va assegurar que Sánchez era "un bon tros de quòniam", coincidint amb el tercer aniversari del 20-S, que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart eren a la presó "per haver pujat a un cotxe", i va criticar que "mani qui mani" a l'Estat espanyol, la causa independentista acaba als tribunals.

"Ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicialitzem. Doncs no senyor", va replicar Torra. El president va defensar que Sánchez i Cuixart,i la resta de líders independentistes, segueixen encara a la presó per "demanar la llibertat, que es pogués votar en un referèndum, el que qualsevol persona o líder civil demana amb tranquil·litat". "És una vergonya", va criticar. 

 

Imatge principal: Quim Torra / ACN