Nova infiltració de la policia espanyola en moviments socials, en aquest cas a València. Una investigació periodística de La Directa ha desvelat que els dos policies infiltrats a grups socials a Barcelona no eren casos aïllats. Ara, el diari ha confirmat que el març de 2020, un jove sota la falsa identitat de Ramón Martínez Hernández s'introduïa en el moviment popular de València. Després d'una investigació revelen que la seva identitat real correspon a les inicials R.M.F., i és agent de la policia espanyola i originari d’un municipi costaner de la comarca del Baix Llobregat, tot i que es presentava com a persona criada a l'Hospitalet de Llobregat, on va viure fins que es va incorporar a l'escola de policia d'Àvila. 

A través d'un informe fisonòmic elaborat per un pèrit especialitzat en criminalística, on s'han comparat imatges de les identitats reals i la fictícia de l'infiltrat, s'ha determinat que és la mateixa persona. Per dur a terme aquesta comprovació, s'han comparat fotografies de la seva joventut i de la seva etapa com a activista en aquest grup a València, i conclouen que "sense cap gènere de dubtes, les fotografies corresponen a una única i mateixa persona".

Operació coordinada als Països Catalans

Una investigació de La Directa ja va destapar que el juny de 2020 dos agents es van infiltrar en moviments socials de Barcelona. El nou cas a València i les relacions entre els tres agents evidencien per al citat diari que es podria tractar d'una operació coordinada per espiar l'activisme d'esquerres i anticapitalista dels Països Catalans. Una operació dirigida pel comissari general d’informació Eugenio Pereiro Blanco. A més, també apunten directament al ministre de l'interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, a qui ja se li ha exigit fer una compareixença pública per donar explicacions sobre aquests casos. La darrera dirigent política que s'hi va sumar va ser l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va enviar una carta al ministre per demanar-li explicacions i la depuració de responsabilitats.

Infiltració a l'activisme valencià

L’home, que ara s'ha destapat que era un agent encobert de la policia espanyola, Ramón Martínez Hernàndez, va jurar el càrrec de funcionari a la Policia el 13 de juny de 2019, dos anys després d’ingressar a l’Escola Nacional de Policia d’Àvila. Va ser, doncs, el març de 2020, ja amb una identitat falsa i 28 anys, que se'l veia per primer cop a 'Cuidem Beniclamet', que és una assemblea veïnal oberta que aglutina famílies, gent gran i joves per aturar l’execució d’un projecte urbanístic en aquest barri de València. Segons apunta la investigació, amb la pandèmia de la covid es va aturar tot, però a través d'un grup de Telegram, el talp va seguir al dia dels debats i les accions que es van tractar durant el confinament.

Precisament, la pandèmia li va permetre endinsar-se en el teixit associatiu d'un barri valencià. Amb el relaxament de les mesures contra la pandèmia, i gràcies a entrar a un grup de combat muay thai i a Grama, la xarxa de reciclatge i repartiment d’aliments de Benimaclet, també va aconseguir endinsar-se a l'activisme del Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) l’Horta. En concret, la incorporació a Grama li permet endinsar-se al grup de suport a la comunitat migrada que viu a La Garrofera, un edifici actualment abandonat que havia estat una central lletera. Aquest grup li permet entrar al moviment antifeixista valencià i convertir-se en militant actiu en mobilitzacions i accions directes. Això li permet participar en diversos esdeveniments celebrats l'11 d'abril de 2021, en l’acte polític i la manifestació en homenatge a Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat per l’extrema dreta. 

Una vida inventada

Ramón Martínez es va presentar com un jove de classe treballadora que s'havia criat a Bellvitge i que des de jove havia treballat com a paleta amb el seu pare. Segons el que explica, l'any 2019 havia arribat a València amb la seva parella, am qui vivia, però poc després ho van deixar. Des de l'inici de la seva incorporació mai no va explicar més detalls de la seva vida, i la resta de membres dels grups van entendre que era una persona tímida. La tardor de 2020 va començar Treball Social a la Universitat de València (UV). En paral·lel, utilitza una presumpta activitat política a l'Esquerra de l’Eixample, a Barcelona, durant el procés independentista, per entrar al grup. A poc a poc, es va introduint en diversos grups relacionats amb l'activisme i el moviment social. Segons relaten diversos testimonis a La Directa, Ramón Martínez mostrava molt d’interès per l’activitat política de Benimaclet i sempre estava disposat a col·laborar en l’organització de qualsevol mobilització, activitat o acció. La proactivitat, el compromís i la implicació van marcar la seva estratègia per a infiltrar-se. 

La notícia de la infiltració de Marc Hernández Pons el juny passat va provocar les primeres sospites sobre Ramón Martínez en el seu entorn més proper. Segons el que s'havia publicat, els mètodes eren molt similars als del presumpte activista de València: poca informació del passat, una militància acèrrima en pocs mesos, i en el cas de Martínez una desaparició sobtada que posava en dubte la seva història. Segons revela el diari, el més sorprenent és que el fals activista va poder fer diversos tràmits legals i administratius amb la seva identitat inventada. El setembre del 2021, va anunciar que tornaria a Barcelona. Per acomiadar-se, va organitzar un sopar al Centre Social-bar Terra, i se'n va anar de València el 20 de setembre de 2021. A més, va avisar que no volia mantenir cap vincle amb ningú perquè no li agradaven "les relacions a distància" i que abandonaria l'activitat política. Finalment, aquest dilluns 13 de febrer, ha estat expulsat de tots els canals de comunicació col·lectius. 

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha estat el primer a reaccionar a aquesta investigació a través de Twitter, i ha denunciat que per l'Estat és més perillós l'antifeixisme que el feixisme". En aquesta piulada ha mostrat tot el suport a les organitzacions en què es va infiltrar l'agent.