Poques meses del Parlament han estat exemptes de polèmica aquest curs. A les portes de tancar la cambra catalana per les vacances d'estiu, aquest dimarts s'ha obert un nou pols que ja és vell: el Consell de Personal del Parlament ha registrat un escrit a la Mesa en el que denuncia "indefensió jurídica" arran de la negociació de les seves condicions laborals: "La Mesa unilateralment s'ha desdit dues vegades dels acords a què ha arribat amb el Consell del Personal", apunten en l'escrit consultat per ElNacional.cat.

Aquest escrit arriba arran de la polèmica de les llicències per edat que permetien cobrar a treballadors la totalitat del seu sou sense anar a treballar. Aquest règim va ser eliminat del règim intern del Parlament i durant tot aquest temps els membres de la Mesa i el Consell del Personal encara no han estat capaços de definir un nou règim. Sí que se'n va anunciar un el passat 8 de juny ​que van acordar els grups de la Mesa consistent en una excedència incentivada i una reducció de jornada bonificada, però quan estava a l'aposta a punt d'aprovar-se la presidenta Laura Borràs va demanar paralitzar-ho.

Aquesta frenada va irritar els ànims entre el personal del Parlament, com expliquen en l'escrit: "A conseqüència d'aquesta nova arbitrarietat que ens torna a situar en una posició d'indefensió jurídica, vam demanar explicacions a la Mesa. Ens vam reunir amb la presidenta, a petició seva, i vam defensar que havíem complert amb les directrius que se'ns havien marcat per tal d'arribar a un acord", destaquen els treballadors, que diuen que en la reunió Borràs va expressar dubtes en relació a l'excedència incentivada. 

"Ens trobem en una situació d'indefensió i manca de compromís, que considerem un escarni al Consell de Personal i a tots els treballadors del Parlament", afegeixen en el text, on també expliquen que han demanat assessorament jurídic per tal de restituir "la dignitat i la seguretat jurídica en el procediment de negociació col·lectiva".

26 de juliol?

Aquest moviment es tracta d'un escrit sense precedents que mostra el nivell de conflictivitat al qual s'ha arribat. Aquest dimarts al matí la Mesa, en la seva sessió ordinària, ha rebut l'escrit, i fonts parlamentàries han afirmat que segueixen en la mateixa posició que la setmana passada: buscant desencallar la situació i amb la previsió de traslladar una proposta aquesta mateixa setmana o a començaments de la següent. D'aquesta manera, serà durant la darrera setmana de juliol quan, previsiblement, s'aprovarà el nou règim laboral que ha de permetre superar l'obstacle que han imposat les llicències d'edat i es podrà "acabar de tancar el tema".

Segons van explicar fonts parlamentàries la setmana passada, la nova proposta que, si bé encara no se'n coneixen els detalls, consisteix, "en línies generals", a anar cap a facilitar les prejubilacions per als treballadors del Parlament, com ja es fa per als empleats de la Generalitat. D'aquesta manera, la previsió és que el nou acord passi pel Consell de Personal per negociar-ho tot plegat amb els treballadors. Un cop superat aquest escull, s'espera que el nou acord retorni a la Mesa el dimarts 26 de juliol i que s'aprovi definitivament el 28 de juliol a la Comissió d'Afers Institucionals. Aquesta és la previsió, tot i que ja s'acumulen més de set mesos sense desencallar definitivament aquest escenari.