Temps de pròrroga. Després que aquest dilluns s'acabés el termini per arribar a un acord sobre les llicències per edat autoritzades durant els últims mesos, i després que el cas esclatés a principis d'any, la Mesa del Parlament s'ha reunit dimarts per tal de resoldre la situació. Amb tot, la reunió ha servit per rebutjar la proposta que es trobava fins ara sobre la taula (i que es basava en les excedències voluntàries i les reduccions de jornada als treballadors de més de 60 anys), i per contra la Mesa ja ha acordat el "criteri general" per a una nova proposta que haurà de redactar Recursos Humans de la cambra, segons fonts de l'òrgan parlamentari. D'aquesta manera, serà durant la darrera setmana de juliol quan, previsiblement, s'aprovarà el nou règim laboral que ha de permetre superar l'obstacle que han imposat les llicències d'edat i es podrà "acabar de tancar el tema".

Una nova proposta que, si bé encara no se'n coneixen els detalls, consisteix, "en línies generals", a anar cap a facilitar les prejubilacions per als treballadors del Parlament, com ja es fa passa per als empleats de la Generalitat, segons han explicat fonts parlamentàries que han participat a la Mesa ampliada. D'aquesta manera, l'anterior proposta de les excedències voluntàries i les reduccions de jornada no anirà a la Comissió d'Afers Institucionals d'aquest dijous per a debatre's, sinó que és el nou acord el que passarà ara pel Consell de Personal per negociar-ho tot plegat amb els treballadors. Un cop superat aquest escull, s'espera que el nou acord retorni a la Mesa el dimarts 26 de juliol i que s'aprovi definitivament el 28 de juliol a la CAI.

La situació fins ara

Fins aquest dimarts, la situació estava a l'aire. El límit del termini s'havia fixat aquest dilluns 11 de juliol, després de diversos ajornaments per falta d'acord. Fa ara un mes, semblava que les diferents parts aconseguirien desenquistar la situació després que la Mesa del Parlament proposés modificar els estatuts de règim i govern interior de la cambra per introduir dues noves figures: les excedències voluntàries i les reduccions de jornada als treballadors de més de 60 anys, ambdues qüestions remunerades. La diferència entre les llicències per edat (que permetien cobrar fins a 10.000 euros al mes) i les noves figures (que permetrien no treballar i cobrar la pensió màxima de 2.800 mensuals, o treballar menys hores i cobrar el 80% del sou anterior), doncs, seria fonamentalment econòmica, malgrat que fonts de la Mesa insistien que no era una rèplica del model anterior.

Ara bé, dos després que la Mesa arribés a aquest acord, i quan la Comissió d'Afers Institucionals havia d'aprovar definitivament el nou règim laboral, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el torpedinava. Aquest punt es retirava de l'ordre del dia, sense explicacions, a proposta de la presidenta, qui considerava que la proposta tenia similituds amb les polèmiques llicències per edat que existien anteriorment. Amb tot, doncs, aquesta anterior proposta ha quedat ara rebutjada, i el termini per a l'acord s'allarga fins al 28 juliol amb un nou acord sobre la taula.