"Rogelio Torrente, o Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, és lliure de fer els eructes independentistes que cregui, però amb els meus diners no". És una de les perles que conté l'article "Independentisme, no amb els meus diners", publicat el 10 d'abril passat en l'emblemàtica "Tercera" del diari Abc. El seu autor, l'advocat de l'Estat: Javier Borrego Borrego. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l'ha nomenat ni més ni menys que nou magistrat de la Sala Tercera del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem.

Borrego Borrego no s'ha hagut d'amagar en cap xat de jutges antiprocés per llançar les seves invectives contra l'independentisme. Ho fa des de les pàgines nobles de la premsa madrilenya. I, de fet, ha perseguit l'independentisme de cara: en la seva condició d'advocat de l'estat cap de l'Advocacia de l'Estat davant del Tribunal de Comptes, ha exercit l'acusació de l'Executiu espanyol en el cas de la consulta del 9-N.

Procediment contra el 9-N

A través del procediment obert per la porta del darrere al Tribunal de Comptes, la fiscalia ha demanat a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs que paguin de la seva butxaca els 5,2 milions d'euros que hauria costat la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 a les arques públiques. Aquest és precisament l'argument —la proclama— de Borrego Borrego al seu article: que l'independentisme "pagui", el que diu més aviat poc de l'esperable imparcialitat dels responsables de la justícia. "És un bon moment per dir, alt i clar, a tots aquells que gasten diners públics en deliris il·legals, que amb els meus diners, no", sentencia.

Fervor apostòlic pagès

El nou membre del Suprem, el tribunal que jutjarà els líders independentistes per l'1-O, carrega contra Mas o contra els ajuntaments afiliats a l'AMI, la Associació de Municipis per la Independència, però fins i tot dispara contra la mateixa Església: "Si portats d'un fervor apostòlic pagès, molt llunyà a la universalitat característica de l'Església catòlica, uns bisbes, religiosos i sacerdots catalans, en lloc d'homilies llancen arengues independentistes, si converteixen els temples en centres d'escrutini il·legal, sí, per descomptat que poden fer-ho, però amb els meus diners no".

Juristes de prestigi reconegut

Borrego Borrego va ser nomenat nou membre del Suprem pel CGPJ, en el torn corresponent a juristes de prestigi reconegut. Va obtenir el suport de 16 dels 21 integrants del màxim òrgan de govern de la judicatura, que presideix Carlos Lesmes.

Després de llicenciar-se en Dret el 1970 va ocupar diverses destinacions com a Advocat de l'Estat. El 1990 va ser nomenat agent del Regne d'Espanya i advocat de l'Estat-cap al servei jurídic davant de la Comissió Europea i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). El gener de 2003, va ser nomenat jutge del TEDH per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, on va quedar-se fins al 2008. Més tard va exercir com a advocat de l'Estat davant de l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem i, des del 2012, davant del Tribunal de Comptes.