Enèsima polèmica de la legislatura entre els dos socis del govern espanyol. Després d'enfrontaments sonats per la política exterior en camps com la relació amb el Marroc i el Sàhara o l'enviament d'armament a Ucraïna, i també per qüestions internes amb la Llei trans o la del 'Només sí és sí', un nou front obert salpica l'executiu de coalició. I, aquest cop, el detonant ha estat la proposta anunciada pel PSOE amb la intenció de fer front a les violacions de domicili. La iniciativa dels socialistes vol agilitzar els desnonaments en aquests casos d'ocupacions i es preveu tramitar al Congrés dels Diputats al llarg d'aquest mes de gener, però Unidas Podemos ja ha avançat que no pensa donar suport al text.

El passat mes de setembre, el PSOE va presentar dues modificacions legislatives de la Llei d'Enjudiciament Criminal amb la voluntat de permetre als jutges ordenar la sortida dels ocupes en 48 hores i que els jurats populars deixessin de participar en els judicis sobre violacions domiciliàries. La proposta també incloïa un segon punt per assegurar que no hi hagués desatenció de menors o de persones d'especial vulnerabilitat en els desnonaments. Ara bé, aquest argument no va ser suficient per comprar el suport dels liles, que van acusar els seus socis d'estar "descentrats" i els van recordar que "no governen amb el PP".

El portaveu adjunt d'Unidas Podemos, Enrique Santiago, ha reconegut en declaracions a Europa Press que són "molt crítics" amb l'actitud socialista respecte al dret a l'habitatge, i ha reafirmat que no votaran a favor de cap de les seves esmenes, que tan sols "donen la raó a la visió catastrofista del PP i de la ultradreta". "Ens sembla absolutament un error polític de grans dimensions que el PSOE hagi comprat el marc de la dreta sobre el suposat perill de les ocupacions. Les ocupacions al nostre país són un fenomen molt molt limitat, molt reduït", ha explicat el també diputat lila. Segons ell, en lloc d'atacar les ocupacions, s'haurien d'aprovar "més mesures de control dels lloguers i el seu preu", ja que afecten moltes més persones. Una demanda que Unidas Podemos ha reclamat per activa i per passiva, però a la qual el PSOE ha donat llargues, tot i signar un compromís a l'acord d'investidura. "Si en aquest país es garantís el dret a un habitatge digne per a tot el món, no hi hauria cap problema d'ocupacions", ha sentenciat.

El PSOE, obligat a pescar entre les files de la dreta

Amb el rebuig frontal d'Unidas Podemos, el PSOE sap que haurà de cercar suports entre la resta de grups. El cert és que la resta de formacions d'esquerra tampoc li facilitaran el seu vot, així que els socialistes hauran de pescar entre les files de la dreta, com ara en el PP i Cs. El PSOE també confia sumar el PDeCAT, que ja ha presentat una proposta sobre la mateixa qüestió. I, de fet, Junts també ha anunciat darrerament iniciatives a les diverses cambres legislatives on té presència per lluitar contra les ocupacions delinqüencials.