Junts per Catalunya rebla el clau contra les ocupacions. El partit ha presentat aquest dijous una triple ofensiva contra aquells casos en què es donin ocupacions "delinqüencials i conflictives" per tal de sortir en defensa de les comunitats veïnals afectades. En un posat d'escena des de Montjuïc, amb la ciutat de Barcelona darrere, han comparegut diverses figures de la plana major de Junts a les institucions: l'exconsellera Lourdes Ciuró, la portaveu al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras, la diputada al Parlament Glòria Freixa i la presidenta del Grup Municipal a Barcelona, Neus Munté, han anunciat quines són les mesures que portaran per fer front a aquestes ocupacions a través de les administracions, amb iniciatives a l'Ajuntament de la capital catalana, el Parlament, i el Congrés i el Senat.

I és que, segons han afirmat totes quatre, es tracta d'una problemàtica real que afecta molts pobles i ciutats del territori. "És una autèntica xacra que causa greus problemes de convivència, ocasiona inseguretat i alarma social", ha dit Ciuró, reiterant que aquesta ofensiva fa referència a les ocupacions "sense títol habilitant i que fan que l'ús anormal de la finca causi problemes de convivència". Les representants han denunciat que les màfies il·legals s'aprofiten del context legislatiu actual, i també han assenyalat que la majoria de casos en què hi ha aquesta conflictivitat és perquè els titulars dels habitatges són "grans tenidors, especuladors i bancs" que no s'encarreguen d'assegurar el manteniment de les finques.

Triple front amb sancions de fins a 90.000 euros

Glòria Freixa s'ha encarregat d'explicar el front obert al Parlament. I és que el grup presentarà la setmana vinent una iniciativa per modificar la llei de l'habitatge, concretament l'article 5, en què s'indica en quins casos s'incompleix la funció social de la propietat. Junts vol que els casos en què una ocupació alteri "greument" la convivència amb els veïns i el propietari no actuï, s'entendrà com una "funció anòmala de l'habitatge". En aquests casos, es donaran eines als Ajuntaments i a les comunitats de veïns perquè puguin iniciar els tràmits de desocupació si no ho fan els titulars de l'habitatge, i de fet s'imposaran sancions de fins a 90.000 euros per als bancs i fons voltors que no actuïn quan tinguin finques ocupes. El grup parlamentari confia reunir el suport de la majoria de la cambra, després d'haver constatat "molta acceptació" en les primeres converses, i Freixa ha criticat que el Govern d'ERC hagi abandonat la iniciativa que ja va promoure Junts quan era a l'executiu.

Per la seva banda, Míriam Nogueras ha explicat que, tant al Congrés dels Diputats com al Senat, el partit portarà una proposta per modificar la llei d'enjudiciament criminal que pretén incloure mesures cautelars per "acabar amb les ocupacions delinqüencials i conflictives en un termini màxim de 48 hores". Nogueras ha lamentat l'obligació d'actuar en el marc de la legislació espanyola. "Si tinguéssim la capacitat d'eines des de Catalunya, ja ho hauríem resolt", ha assegurat, "però la llei espanyola s'ha de resoldre al Congrés". Ella també s'ha mostrat optimista a l'hora de reunir suports en aquesta matèria, recordant que en el passat el PSOE, Podemos i ERC van vetar la proposta.

I la líder de Junts a l'Ajuntament de Barcelona ha remarcat que la capital catalana és el principal nucli en què es produeixen ocupacions, cosa que converteix la seguretat en la principal preocupació dels veïns. Junts, ha dit, ja ha treballat activament en el passat en aquesta matèria, i ha reivindicat que "es pot fer molt més a Barcelona per lluitar contra això que permet el tàndem Colau-Collboni". En l'àmbit municipal, les iniciatives no seran legislatives, però sí que busquen reunir acords per reclamar a la Fiscalia Superior de Catalunya que treballi "de manera més decidida" contra les ocupacions delinqüencials i conflictives, dictant instruccions específiques. A més, Munté ha instat el govern d'Ada Colau a elaborar un cens de les ocupacions problemàtiques a la ciutat, així com un pla integral de seguretat contra màfies i grups organitzats. "Els veïns llencen un SOS, és la nostra obligació política i moral donar-hi resposta", ha advertit.