La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, creu que en un termini d’any i mig o dos podria estar articulada la proposta d’un nou Estatut i que el debat es produirà durant els següents dos anys. Mendia afegeix que seria un “retrocés enorme” que aquest text reformat tingui menys consens que “l’Estatut de Gernika”.

Mendia ha explicat que encara queden “una pila de competències pendents” per transferir al País Basc i que “s’ha de seguir lluitant i reivindicant aquestes transferències”, ha detallat en una entrevista aquest dimarts a Radio Euskadi.

La dirigent socialista ha dit que el Parlament basc continuarà amb la seva tasca en la ponència d'autogovern i donarà "audiència pública" a Podemos perquè faci la seva proposta d'autogovern.

Després, els grups de la ponència redactaran "una espècie de síntesi de les propostes dels partits i encarregaran a algú, a una entitat o a un grup d'experts que tradueixin tot això en una proposta articulada, en una proposició de llei".

"Per això donem uns terminis orientatius. Nosaltres creiem que un període d'unes sessions serà suficient perquè Podemos s'aclareixi sobre quina és la seva proposta sobre l'autogovern i redacti aquest informe. També oferim un termini orientatiu d'uns vuit mesos perquè aquest encàrrec es materialitzi. Per tant, estem parlant d'un any i mig o dos anys per tenir aquesta proposta articulada al Parlament", ha afegit.

Segons ha explicat, aquesta proposta "la faran seva els grups polítics que se sentin identificats amb ella i la registraran al Parlament". "I, llavors, ha de començar la seva tramitació com qualsevol altra llei, amb un termini d'esmena per a la resta dels grups, amb debat en la ponència. Podem estar molt més temps debatent aquesta proposta articulada que la fase anterior", ha manifestat.