Mas claus dins

1. "S'han acabat les majories silencioses"

“És la primera vegada a la història que hi ha una majoria independentista” i per això “ningú pot atribuir-se majories silencioses”.

2. "Per parlar de Catalunya es convoca a tothom menys els seus representants"

"En les pseudodemocràcies s'utilitza la fiscalia, la policia i els tribunals per frenar la voluntat popular", ha dit. Mas ha recordat les trobades amb líders polítics del bloc del “no” que ha tingut el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy aquests dies passats, i ha assegurat que "resulta simptomàtic que no hagi volgut reunir-se amb les institucions catalanes".

3. "Qui vol viure en un estat com aquest?"

Ha mencionat totes les vegades que l’Estat espanyol ha donat negatives a Catalunya, des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre  l’Estatut del 2006 fins a les querelles interposades pel procés participatiu del 9N de l'any passat. També ha recordat altres demandes com les negatives al pacte fiscal, la llei de consultes o com el Tribunal Constitucional va intentar frenar la consulta del 9N, quan el ressò internacional de més de dos milions de persones que van anar a votar va provocar que l'Estat "embogís i encetés la via penal".

4. "Cap por podrà frenar l'anhel íntim de milions de persones"

Mas ha fet referència a les paraules que va utilitzar fa cinc anys en el seu debat d'investidura. "Aquest nou camí ja és una realitat" i "hi ha causes per les quals val la pena unir esforços". El gran repte d'aquest legislatura consisteix a fer "un mandat popular" i a "construir un Estat que es doti d'una Constitució i que sigui reconegut a nivell internacional".

5. Divuit mesos de legislatura, màxim

La legislatura hauria de ser, segons Artur Mas, "relativament curta" i no anar més enllà de 18 mesos. Els objectius de la legislatura que hauran de complir abans que acabi són la culminació del procés constituent, acabar de dissenyar les estructures d'estat, tramitar el procés constituent i la llei de Transitorietat Jurídica i, per últim, internacionalitzar l'Estat català. La legislatura s'acabaria amb la convocatòria d'un referèndum constituent a Catalunya.

6. "Cada dia menys autonomia, cada dia més Estat"

Mas ha recordat que "tenim les mans lligades", que l'Estat "ens ha imposat" uns límits de dèficit "insolidaris" i que ha "incomplert el marc legal" en molts terrenys, a més de fer servir la justícia per liquidar iniciatives polítiques com la llei de Seguretat Energètica o l'impost dels dipòsits bancaris.

7. Banc central i hisenda pròpia

El segon pilar del full de ruta de Junts pel Sí és "un país amb més i millor feina". Mas ha posat sobre la taula que "Catalunya pot i ha d'aspirar a tenir nivells moderats d'atur de països equivalents al nostre". Destaca la necessitat d'impulsar un nou model laboral per a les persones amb discapacitats.

8. "La creació d’un nou estat és la millor manera de fer nova política"

Ho ha dit per parlar de l’objectiu que Junts pel Sí té per portar endavant un “país de noves pràctiques”.

9. "Hem de triar entre subordinació i llibertat"

Artur Mas ha demanat la seva investidura amb les següents paraules: "Els països es troben en cruïlles decisives i es tracta de triar entre camins possibles sabent que no tots porten al mateix lloc. Hem de triar entre subordinació i llibertat". Mas ha posat sobre la taula que entre una cosa i l'altra hi ha camins intermedis, però alerta que "no depenen de nosaltres" i es poden convertir "en carrerons sense sortida" i recorda que moltes persones ja han apostat abans per les terceres vies que han fallat.