Gairebé ja no són notícia, no perquè hagin deixat de ser importants, sinó perquè van succeint-se un dia rere l'altre. L'últim cas de catalanofòbia que s'ha denunciat a les xarxes socials, on s'ha fet viral, ha tingut lloc al País Valencià. El protagonista és el regidor de Compromís a l'Ajuntament de Cabanes (Castelló), David Casanova, qui, segons ell mateix ha relatat en un fil de Twitter, va anar a un bar on la persona el va atendre ho va fer de males maneres i en castellà, evidentment: "Duc 23 anys a València i no vull aprendre un dialecte", li va dir el cambrer. Davant aquest desagradable comentari, Casanova, que també és membre de Plataforma per la Llengua, ha lamentat que, tot i que es considera una persona respectuosa, creu que obligar-lo "amb males formes" a parlar en castellà és quelcom totalment denunciable. Davant el rebombori que ha causat la seva publicació, el regidor ha volgut aclarir que no està assenyalat cap establiment en concret sinó una realitat més amplia i que la crítica es dirigeix a un treballador "maleducat i superb". 

Males ressenyes 

Davant aquesta crítica a Twitter, el perfil de la taverna, situada a València, a Google Maps, on els usuaris poden deixar la seva opinió sobre els establiments de manera que sigui pública s'ha omplert en poques hores de comentaris molt negatius. Així, ja no hi ha ressenyes sobre la qualitat del menjar, sinó sobre el fet que cambrers, com denuncia Casanova, només t'atenen en castellà: "Et menyspreen i no et volen atendre ni entendre si els parles en valencià. Concretament un dels seus cambrers. Em pareix vergonyós", diu un dels comentaris, "només parlen en castellà i de males maneres", destaca un altre. D'altres són més contundents: "És obvi que si passem a prop d'aquest lloc, per assedegats o afamats que estiguem, passarem de llarg fins que respectin la llengua de la terra que els dona menjar a ells" o "Menyspreu a la llengua cooficial per part d'un cambrer, no m'apropo encara que em mori de fam. Ja està bé de supremacisme lingüístic", per exemple. Amb tot, també hi ha altres clients a qui no els importa que els cambrers només entenguin el castellà, han volgut deixar-los cinc estrelles i han lamentat la reacció de la resta d'usuaris. 

No és el primer cop 

Aprofitant l'ocasió, Casanova ha volgut recuperar un article que va escriure ja fa tres anys on denunciava exactament el mateix que ara: el fet d'haver de parlar en castellà a territoris catalanoparlants. I ho feia llavors posant l'exemple d'una orxata, que es pronuncia i s'escriu de manera molt similar en les dues llengües, encara que alguns no ho vulguin entendre: "Fa poc, en una terrassa de Benicàssim, una cambrera no entenia el que era una orxata amb granissat de cafè. La meua pregunta va ser: Tampoc ho hagueres entès si t'ho hagueren dit en anglès?". En la mateixa línia, el 2019 el polític de compromís es queixava així: "Estic ja fart de la gent que et diu maleducat per no claudicar davant tots eixos castellanoparlants, vinguts majoritàriament d’altres territoris de l’Estat, i que no han volgut aprendre la meravellosa llengua que tenim", reflexionava, lamentant que persones que fa 40 anys que viuen al País Valencià encara el contestaven "no te entiendo" quan ell els hi parlava en la llengua pròpia.