El Süddeutsche Zeitung, considerat el segon diari d'Alemanya, ha denunciat un penós cas de catalanofòbia contra el cantautor Joan Manuel Serrat a Múrcia, quan està fent la darrera gira a Espanya. Tot va començar quan en el concert celebrat a la plaça de toros de la ciutat, aquesta setmana Serrat va interpretar Cançó de bressol, i un individu es va posar a cridar perquè era en part en català. Així ho descriu el rotatiu: "Cançó de bressol és la primera cançó que Serrat canta en català aquesta tarda, i a la plaça de toros es fa el silenci. De cop i volta, un home es posa a cridar des de la darrera fila: "Para, aquesta no és la nostra cançó!". La 'nostra cançó' probablement seria aquí a Múrcia una lletra en espanyol. "Calla, paio", diu Yolanda, una professora jubilada, des del fons. "Encara hi ha gent que no entén que la diversitat de cultures fa rica Espanya", murmura i mou el cap", afegeix.

Cançó de bressol és una peça que data del primer disc de Serrat, el 1967. En el single, a la cara A, hi havia La tieta, on feia descarnat retrat de la soledat. I a la cara B, Cançó de bressol, on feia un homenatge a la seva mare originària de Belchite (Saragossa); amb una tornada en castellà, i la resta de la lletra en català. S'hi respiren els desastres d'una guerra no tan llunyana, però obligada a caure en l'oblit.

Segons el Süddeutsche, aquest cas mostra la dificultat que té Espanya "per trobar una identitat comuna", i veu que "la desunió dels espanyols és evident", amb un nacionalisme espanyol oposat al nacionalisme català. El diari contraposa a aquesta inexistència de la identitat espanyola la trajectòria del mateix Serrat, i afirma que Mediterráneo és el veritable himne espanyol. "Amb aquesta cançó, Serrat ha donat a Espanya un himne no oficial, un que representa a tothom. I potser això és més del que Dylan ha fet pel món", indica.

El diari explica que Serrat està fent la seva darrera gira a l'Estat espanyol. "Aquesta setmana ha començat l'última gira espanyola. A Múrcia, al sud d'Espanya, Serrat ha fet dos concerts seguits, un dimarts i un altre dimecres, perquè les entrades es van exhaurir ràpidament. Serrat ha omplert dues vegades la plaça de toros, que té una capacitat de 15.000 persones. Les corrides de toros queden en pausa a l'estiu, perquè és temps de fer alguna cosa més edificant", sentencia.

Segons el diari de Munic, els espanyols anomenen Serrat "el Bob Dylan espanyol, cosa que per descomptat és tan mentida com tota altra comparació que s'hagi fet amb Dylan". "En realitat només volen dir el que significa Joan Manuel Serrat per a ells: el cantautor català és tan important per a Espanya, com Dylan ho és per al món", resumeix. Aquella Espanya que havia de ser plurinacional.