El nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general José Luis Tovar, ha assegurat avui en la seva presa de possessió que la societat catalana no ha de sentir-los com un cos "aliè" perquè "no ho són", al mateix temps que ha garantit el seu respecte a tota ideologia sempre que es practiqui "dins la llei".

Així ho ha indicat Tovar en el seu discurs després de prendre possessió aquest divendres com a nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, en un acte presidit pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al qual han assistit entre d'altres el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, però cap representant de la Generalitat.

 

"Aliens"

Tovar, que ha efectuat part del seu discurs en català, ha recordat que és la tercera vegada en els seus quaranta anys de trajectòria en l'institut armat que exerceix a Catalunya i ha ressaltat que la societat catalana no ha de "sentir aliena" la Guàrdia Civil, perquè "no ho són": "som la seva Guàrdia Civil".

"Tots tindran la meva comprensió respecte a tota ideologia legítima perquè es practiqui dins la llei, igual que espero que entenguin que el nostre deure i vocació és vetllar pel compliment d'aquesta llei", ha subratllat. Als agents de l'institut armat, Tovar els ha advertit que no tolerarà conductes que se separin de la legalitat o que siguin deshonestes.

"No tenim l'estima de tothom però hem de seguir endavant guanyant-nos dia a dia amb la nostra professionalitat o bona fe el dret de sentir-nos catalans, espanyols o fills de qualsevol que sigui la nostra terra, sense que això hagi d'incomodar a ningú", ha subratllat.

Respecte als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, les forces armades i les policies locals, Tovar els ha ofert cooperació lleial, allunyada de la "competició", ja que, segons ha promès, el trobaran sempre al seu costat, sumant esforços, cadascun en el marc de les seves competències i col·laborant amb els altres.

Jose Luis Tovar i grande marlaska efe

Imatge: El minstre d'Interior del govern espanyol, Grande Marlaska, amb el nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya José Luís Tovar / Agència EFE

Per la seva banda, Marlaska ha recordat que la Guàrdia Civil hi és des del 1844 i és "una institució tant catalana com les altres" i ha afegit que l'acte, que s'ha celebrat sense cap representant del Govern, ha estat un "exercici de normalitat institucional".

 

 

Imatge principal: El nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya José Luís Tovaren l'acte d'avui / Agència EFE