Una de les maneres en què el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) mesura el coneixement de política dels catalans i catalanes és a través de preguntes on la resposta l'ha de donar l'enquestat i no ha de fer cap tria. En el primer baròmetre d'aquest any, l'entitat demoscòpica ha volgut preguntar als qui han participat de l'estudi els seus coneixements sobre el Govern de la Generalitat, el govern espanyol, el Parlament, el Congrés o les eleccions europees. La dada més sorprenent té a veure amb el fet que només l'11% dels catalans sap dir correctament el nom d'un conseller de l'executiu català, en tant que un 17% diu un nom incorrecte i fins a un 72% confessa no saber-ne cap o bé no respon.

Ara bé, aquesta mateixa tendència s'inverteix quan es parla del govern de Pedro Sánchez: un de cada tres catalans (32%) sap indicar de forma espontània i correcta el nom d'un ministre. Paral·lelament, un 16% ha donat noms incorrectes, mentre que la meitat restant (52%) no en sap cap o bé no ha contestat. I aquest coneixement del funcionament i de les institucions espanyoles per damunt de les catalanes també es constata quan es pregunta als enquestats pel nombre de diputats que hi ha al Congrés i al Parlament de Catalunya: mentre que només un 6% dels catalans sap dir que la cambra catalana té 135 escons i un únic 10% s'hi aproxima; un 11% dels mateixos sap que la cambra baixa espanyola té 350 parlamentaris i un 9% s'aproxima a la xifra.

 

Els catalans suspenen el Govern amb un 4,3

D'altra banda, els catalans tornen a suspendre la gestió del Govern de la Generalitat. Enguany, ho fan amb una nota mitjana de 4,3, que suposa dues dècimes més que el darrer baròmetre. Més d'un 10% dels catalans li atorguen un 0 a l'executiu de Pere Aragonès, fet que també explica aquesta mitjana per sota del 5. D'altra banda, un 54% dels enquestats dona un 5 o una nota superior al Govern. Això sí, l'executiu només aprova entre els votants d'Esquerra Republicana (5,5), mentre que els del PSC i comuns (4,9) són els altres que millor valoren el Govern.

Pel que fa al govern espanyol, els catalans també el suspenen amb un 4,1 de mitjana. Més d'un 15% els atorga un zero i la meitat dels catalans sí que els dona un cinc o més de nota per valorar la seva gestió. L'executiu de Pedro Sánchez aprova entre els votants socialistes (5,6) i els de Sumar-En Comú Podem (5,4), mentre que els republicans (4,6) i els de Junts (4,2) els suspenen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!