El debat que ahir acollia la Universitat de Louvain-la-Neuve sobre el procés català, organitzat pel Diplocat, es va veure boicotejat per una diplomàtica de l'ambaixada espanyola a Bèlgica. Fent-se passar per una estudiant universitària, la diplomàtica va intervenir en el torn de preguntes assegurant que parlava en nom dels "52% dels catalans que no volen la independència".

La diplomàtica en qüestió és Laura Martínez Bocos. Va aprovar les oposicions de la carrera diplomàtica el 2005 i de 30 persones, va ser la número 16 en treure millor nota. Va aconseguir 25,50 punts, mentre que qui va quedar primer en va aconseguir 29,90. Uns mesos més tard, el 2006, va començar a ser consellera de l'ambaixada espanyola a Bèlgica.

El càrrec de consellera de l'ambaixada és el tercer esglaó en importància dins la seu diplomàtica, tenint en compte que actualment el càrrec d'ambaixador està vacant. Martínez Bocos s'encarrega dels Afers d'Administració i ha participat en diversos processos de selecció. En alguns, inclús ha presidit l'òrgan de selecció, l'últim, el passat 29 de juny d'aquest mateix any. 

Fonts de la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea han assegurat a El Nacional que no coneixen de res la diplomàtica i que no hi havien coincidit mai abans. Martínez Boscos forma part de la delegació espanyola a Bèlgica, però no forma part dels diplomàtics encarregats dels temes europeus. No tenen relació entre elles. Espanya té separada l'ambaixada espanyola a Bèlgica, de la representació espanyola permanent davant la Unió Europea.

Martínez Bocos té ara 35 anys, però ja quan en tenia 20 va escriure un article acadèmic sobre el Pla Hidrològic Nacional d'Espanya, publicat per la Universitat Computense de Madrid. A més de treballar a l'ambaixada, el 2007 va participar en un comitè d'experts sobre el terrorisme, en representació del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol; i l'any 2010 també va participar en la unitat de suport de la Divisió de Cooperació per a Amèrica Llatina i el Carib, cosa que suposa estar al nivell 29 dins de la categoria diplomàtica.