Avui, nova compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, aquest cop per presentar el pla de recuperació, finançat amb els fons europeus. Però Junts per Catalunya assegura tenir ja les mides preses al president espanyol. Darrere els seus titulars només hi ha "fum", li ha retret la portaveu a Madrid, Míriam Nogueras, que també ha retret que les seves polítiques acabin beneficiant les grans empreses i no les pimes. Ha posat com a exemple que les primeres ajudes directes a Itàlia van arribar l'abril de l'any passat, o com un restaurant de Perpinyà ha rebut 80.000 euros del govern francès.

 

En la seva resposta a Pedro Sánchez, la cap de files de Junts a Madrid ha retret al president espanyol les seves "compareixences, discursos i titulars triomfalistes i de pluges de milions". No obstant això, ha afegit, "darrere d'aquest titulars hi trobem fum". En aquest sentit, Nogueras ha lamentat que el que anuncia La Moncloa "poc s'assembla a allò que acaba executant el seu govern". I s'ha fixat en les ajudes directes, que segons la formació de Carles Puigdemont beneficien les grans empreses, i no les petites i mitjanes empreses.

En aquest sentit, Míriam Nogueras ha fet seva la proposta de Pimec de vincular els fons europeus al fet que les grans empreses paguin el deute que tenen amb les pimes. "El govern es posa al servei del 99% empresarial o de les empreses moroses?", li ha preguntat. D'altra banda, també ha criticat que només destini "un 8% o un 9%" d'aquestes ajudes a Catalunya, quan "n'hi pertocaria un 20%" pel pes econòmic de Catalunya a l'estat espanyol.

Escepticisme del PDeCAT

Per la seva part, el portaveu del PDeCAT s'ha mostrat escèptic sobre la capacitat d'execució dels fons europeus per part del govern espanyol. "Tinc la seguretat que no serem capaços d'aplicar els 27.000 milions" previstos per a l'any 2021, ha avisat Ferran Bel, que també ha reclamat claredat sobre l'estructura jurídica per combatre el coronavirus sense l'estat d'alarma. Més enllà de tot això, Bel ha demanat "solucions polítiques" al conflicte català. "Si la llei d'amnistia no és una solució política, esperem l'alternativa que vostès plantegen per a Catalunya", ha reblat.

El grup d’ERC, confinat

En la compareixença d’aquest dimecres hi havia un gran absent: Esquerra Republicana. El grup independentista no participa ni intervé en el debat perquè els tretze diputats estan confinats pel positiu de coronavirus d’un membre de l’equip. Estan confinats des del passat dijous. Tot i això, sí que segueixen els debats i participen de les votacions de forma telemàtica.