La líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha denunciat aquest dimecres la contradicció del govern espanyol d’estar impulsant un ‘Pla Nacional de Drets Humans’ alhora que l’Estat “vulnera drets de polítics i ciutadans” a través de l’Operació Catalunya o l’espionatge amb Pegasus. De fet, durant la sessió de control al govern espanyol, Nogueras ha assegurat que el PSOE també és responsable de l’operació que va fer ús de les clavegueres de l’Estat per haver perseguit l’independentisme. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, l’ha instat a “posar el rellotge al 2023” perquè “el 2017 és molt antic”.

“A vostès els agradaria que l’Operació Catalunya només esquitxés el PP, i s’esforcen molt perquè així sigui, però l’Operació Catalunya és de l’Estat espanyol. És a dir, de tots vostès. Del PP i també del PSOE”, ha etzibat la líder de Junts a Madrid. La diputada també ha llançat un dard contra Esquerra Republicana, a qui ha acusat de “blanquejar” l’executiu de Pedro Sánchez. “Però nosaltres els denunciarem cada dia perquè el temps sempre ens acaba donant la raó”, ha afegit.

Bolaños, en la seva resposta, ha assegurat a Míriam Nogueras que el ministre i la diputada coincideixen “en l’espai però no en el temps”. “Situar-se sempre al 2017 no els farà eternament joves”, ha assegurat, a més de titllar “d’incomprensible” que Junts per Catalunya critiqui l’aplicació del pla sobre drets humans a l’Estat quan el grup parlamentari hi ha fet aportacions. Ha lamentat, a més, que Junts “voti sistemàticament en contra de tot” el que proposa el govern espanyol.

Vostè coneixia els informes sobre Pegasus que elaborava el CNI?”, li ha preguntat també Míriam Nogueras al ministre Félix Bolaños, a més d’insistir que l’Operació Catalunya “existeix i vostès saben que no només la protagonitzava el PP”. En relació al pla sobre els drets humans, la líder de Junts ha destacat que l’executiu de Pedro Sánchez “aprova moltes coses però no en compleix gaires”.

La discussió entre Nogueras i Bolaños durant la sessió de control al govern espanyol ha arribat dos dies després que l’Audiència Nacional ordenés que es reclami al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) si va comprar el software Pegasus i va espiar els republicans Diana Riba, europarlamentària, i el diputat Josep Maria Jové, el 2019. L’Audiència de Barcelona ha ordenat a la titular del jutjat d'instrucció 20 de la capital catalana que porti a terme diligències de la querella que va admetre a tràmit el desembre passat, però de la qual no va acordar cap actuació, com havia demanat l'advocat dels republicans, Andreu Van den Eynde. El tribunal precisa que la jutgessa ha de prendre declaració, com a testimoni, a l'actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i també que comuniqui a l'empresa NSO, propietària de Pegasus, que és investigada.