La imatge d’imparcialitat és clau per a un jutge. Per aquesta raó els magistrats eviten pronunciar-se públicament sobre els procediments que tenen oberts. No ha estat així, però, per al jutge del cas Volhov Joaquin Aguirre, que ha aparegut a la televisió alemanya comentant la investigació oberta sobre una suposada trama russa del procés en què vincula al president Carles Puigdemont. En la seva intervenció, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona no dubta a parlar d'un intent de Rússia d'infiltrar-se a través del procés polític independentista de Catalunya a totes les democràcies liberals de l'Europa Occidental.

El reportatge ha aparegut a l'informatiu Tagesschau que emet un consorci de televisions públiques alemanyes. El jutge hi apareix en el seu despatx valorant el que representa el cas Volhov. "Es tractaria de la influència directa de Rússia al procés d’independència de Catalunya, fent costat al procés d’independència, amb la finalitat que Rússia desestabilitzés, primer, la democràcia espanyola i obrint la porta del darrera a la infiltració en totes les democràcies liberals d’Europa Occidental", assegura.

 

Alta traïció

La intervenció televisiva del jutge Aguirre es produeix la mateixa setmana en què s'ha sabut que ha decidit prorrogar la instrucció del cas. Tot i que semblava aturada, Aguirre ha prorrogat sis mesos més la investigació de la peça del cas Volhov que vincula Puigdemont a la trama russa argumentant que encara hi ha diligències pendents. 

La pròrroga d'aquest cas es produeix en ple debat al Congrés de la llei d'amnistia i podria representar un nou entrebanc perquè el president a l'exili s'hi pugui acollir, atès que la llei no inclou el delicte d'alta traïció a l'Estat. En qualsevol cas, Aguirre no pot imputar directament Puigdemont perquè és diputat al Parlament Europeu i, per tant, aforat. A més, el delicte d'alta traïció és competència de l'Audiència Nacional. 

Motiu d'abstenció

La intervenció televisiva del jutge Aguirre ha donat peu ja una resposta de l'advocat defensor d'Alay i del president Carles Puigdemont. Aprofitant un recurs contra la decisió del jutge de prorrogar la instrucció, Gonzalo Boye ha retret l'aparició del jutge al mitjà alemany i ha advertit que això l'obligarà a abstenir-se en aquest cas "davant l'inaudit que resulta que un jutge concedeixi entrevistes i parli, sense embuts" sobre un cas que instrueix.

El moviment d'Aguirre s'afegeix als del jutge Manuel Garcí-Castellón que persegueix Puigdemont per terrorisme al cas Tsunami, i ha protagonitzat diferents moviments dins de la seva instrucció per evitar que els acords entre PSOE i Junts permetin a Puigdemont acollir-se a l'amnistia.